Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Listavezetői vitát rendez a Közös Ország Mozgalom

Ez a cikk több mint 6 éves.

A Közös Ország Mozgalom március 25-én „Kik képviseljenek bennünket” címen rendez listavezetői fórumot. Az eseményre Orbán Viktor miniszerelnök is hivatalos, vele azonban vélhetően nem számolhatnak a szervezők.

A KOM szerint azért van szükség vitára, „hogy a listavezetők megosszák velünk elképzeléseiket az ország jövőjéről, valamint bemutassák azon intézkedéseket, amelyekkel a polgárok életszínvonalának javítását tűzik ki célul.”

Ráadásul, mint mondják, a migrációt minden csövön nyomató fideszes média tematizálási fölénye miatt az ellenzéki politikusoknak kevesebb esélyük van arról beszélni, milyen válaszokat adnának a választók valós problémáira. A vitán természetesen a választási együttműködés kérdését is feszegetik majd.

A KOM Orbán Viktor mellett a mérhető ellenzéki pártok országos listájának vezetőit hívta meg:

  • Gyurcsány Ferenc, DK
  • Juhász Péter, Együtt
  • Vona Gábor, Jobbik
  • Kovács Gergely, Kétfarkú Kutyák
  • Szél Bernadett, LMP
  • Fekete-Győr András, Momentum
  • Karácsony Gergely, MSZP-Párbeszéd

Arra azonban nem sok esély mutatkozik, hogy Orbán Viktor megtisztelje érveivel az ellenfeleit. Ilyen legutóbb 2006-ban, 4358 napja fordult elő, és a miniszterelnökhöz közeli források ezt idén is kizártnak tartják. Emellett Orbán a Független Diákparlament hétfő esti, oktatáspolitikai vitájára sem fogadta el a meghívást. (A hárompárti vitát élőben lehet majd követni 18.45-től a Mérce facebook-oldalán.)

A társadalom amúgy fontosnak tartja az ilyen vitákat: a Republikon még januárban végzett reprezentatív felmérést, amiben a miniszterelnöki viták kapcsá kérdezték az állampolgárokat. E szerint a választók 46%-a fontosnak vagy nagyon fontosnak tartaná, hogy legyen vita, és csak 21% szerint (egyáltalán) nem fontos.

(Címoldalon kiemelt képen a 2006-os miniszterelnök-jelölti vita; MTI/Koszticsák Szilárd)