Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Minimális esély” sincs arra, hogy Orbán részt vegyen egy miniszterelnök-jelölti vitában, pedig igény lenne rá

Ez a cikk több mint 6 éves.

Az elmúlt hetekben, hónapokban többször felmerült több oldalról is az igény, hogy legyen olyan miniszterelnök-jelölti vita, amelyen Orbán Viktor is képviseltetné magát. Erre a jelenlegi miniszterelnök és pártja eddig sem mutatott semmiféle hajlandóságot, de most az Indexnek ezt Orbán egyik közvetlen munkatársa és sajtófőnöke, Havasi Bertalan is alátámasztotta.

A miniszterelnök meg nem nevezett közvetlen munkatársa szerint Orbán szereplésére egy ilyen vitán „minimális esély sincs”, míg Havasi szerint

„Magyarország miniszterelnöke az Országgyűlésben számtalan alkalommal vitatkozott az ellenzék jelöltjeivel. A viták ideje lejárt, ez most a választók döntésének ideje.”

Vona Gábor, a Jobbik elnöke még tavaly novemberben hívta vitára Orbán Viktort az Országgyűlésben, mivel szerinte minden normális országban a választás előtt a miniszterelnök és a legerősebb ellenzéki jelölt vitázik egymással. Orbán Vona felszólítására csak annyit reagált, hogy „Ha jól számolom, huszonhat alkalommal vitáztunk itt. Látom, most pótvizsgára jelentkezik, megfontoljuk.” Majd ezt egy Rejtő Jenő idézettel is megtoldotta, Fülig Jimmy-t idézte: „Rájöttem, hogy uralkodni könnyű, csak trónhoz jusson az ember ebben a nagy tolongásban.”

Vona még ezzel a lekezelő válasszal is többet kapott, mint Orbán többi kihívója, akiket még ennyire sem méltatott a miniszterelnök.

A Független Diákparlament első tüntetésén hívta vitára Orbánt, majd a második tüntetésen bejelentette, hogy három miniszterelnök-jelölttel is vitáznak majd március 12-én a diákszervezet képviselői: Szél Bernadettel, Karácsony Gergellyel és Vona Gáborral. Ehhez képest a kormánypárt részéről csak Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár reagált a meghívásra, szerinte „Nincs semmi, ami alapján komoly partnerként kellene tekinteni egyes olyan szervezetekre, amelyek ezt a jogot maguknak követelik.” Ezért nem is tárgyal a kormány diáktüntetőkkel.

Az MSZP és a Párbeszéd még egy törvényjavaslatot is benyújtott, amely kötelezővé tette volna, hogy a hatalmon lévő miniszterelnök kiálljon vitázni a kihívóival a választások előtt. Ezt a törvényjavaslatot persze villámgyorsan lesöpörték az asztalról a Parlamentben. Karácsony Gergely erre nyílt levélben fordult Orbánhoz, melyben újfent felszólította a miniszterelnököt, hogy álljon ki vitázni a többi jelölttel.

És persze ott vannak a Közös Ország Mozgalom választási vitái, amiken ez idáig egyetlen kormánypárti képviselő se volt hajlandó részt venni.

A Republikon közvéleménykutató intézet felmérése szerint a választók inkább az ellenzéki politikusokkal értenek egyet ebben a kérdésben, még a Fidesz-szavazók is: közülük 40 százalék gondolja úgy, hogy fontos, hogy a 2018-as választások előtt legyen miniszterelnöki vita, míg csak 28 százalék gondolja úgy, hogy ez nem fontos. Ennél az ellenzéki szavazók persze fontosabbnak gondolják a vitát, de erős jelzésértéke van, hogy még Orbán hívei szerint is részt kellene vennie egy ilyen vitában.

Ha a Fidesz és Orbán Viktor szemszögéből nézzük a dolgot, akkor persze logikus, hogy nem hajlandóak vitázni az ellenzék miniszterelnök-jelöltjeivel. Ha csupán az a cél, hogy minél zökkenőmentesebben megtartsák hatalmukat, akkor sokkal több veszíteni-, mint nyernivalójuk lenne egy ilyen vitán. Egyrészt a választók szembesülnének azzal, hogy a Fidesznek tulajdonképpen nincsen kimondott programja. Másrészt Orbánnak az utolsó miniszterelnök-jelölti vitaélménye inkább volt kudarc, mint siker: 2006-ban Gyurcsány Ferenccel lefolytatott vitájában a közvélemény inkább az akkori miniszterelnököt tartotta a vita győztesének.

Karácsony Gergely nyílt levelében magát Orbánt idézve támasztotta alá, hogy miért is lenne fontos a miniszterelnöknek és a kormánypártnak saját hatalmi érdekei ellenére vitába bocsátkoznia az ellenzékkel:  „A demokráciának az a lényege, hogy mindig legyen alternatíva, amelyek között választhatunk; legyenek programok, amik között, és legyenek személyek, akik között választhatunk,” – mondta  Orbán még 1998-ban. Egy vita pont ezeket az alternatívákat vázolhatja fel az állampolgárok számára.

Karácsony így fogalmazott Orbán elzárkózásáról a vita elől:

„Egy demokráciában senki nem áll a nép felett; senki nem tarthat jogot arra, hogy kivonja magát a politikai vitákból. Senkinek nem adatik meg, hogy csak saját, biztonságos közönsége, propagandasajtója, hívei előtt beszéljen. Aki a vitát nem vállalja, nem egyszerűen gyáva, de nem tiszteli sem ellenfeleit, sem a magyar embereket, sem a magyar demokráciát.”