Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

7 éve történt a fukusimai atomkatasztrófa

Ez a cikk több mint 6 éves.

2011. március 11-én a Richter-skála szerinti 9-es erősségű földrengés rázta meg Japán keleti partvidékét. A földrengést óriási cunami követte, ami nem kímélte a fukusimai atomerőművet sem. 7 éve következett be a világtörténelem egyik legsúlyosabb atomkatasztrófája, amely a világ legsúlyosabb ócieáni sugárszennyezését okozta. A természeti katasztrófa önmagában is többezer emberéletet követelt, a fukusimai atomerőmű-baleset azonban nem írható a természet számlájára.

A fukusimai prefektúra bírósága kimondta, a szökőárat követő atomkatasztrófáért nem a természet vagy a technika, hanem a japán kormány és az erőmű üzemeltetője a felelős,

akit ugyan figyelmeztettek a baleset előtt másfél évvel azzal kapcsolatban, mekkora veszélyt jelenthet az erőműre egy szökőár, mégsem tettek semmit.

A japán nukleáris hatóság elnöke a napokban azt mondta, a katasztófa máig nem ért véget, azt pedig megbecsülni sem tudják, mikor érnek véget a kármentesítési munkálatok.

A kitelepítési zónában végzett legfrissebb Greenpeace-mérések szerint a sugárzás szintje még mindig többszörösen meghaladja a lakosságra vonatkozó nemzetközi határértéket, ezért a területre még évtizedekig nem lehet visszaköltözni. A katasztrófa nyomán többezer elnincstelenedett evakuált lakos és beláthatatlan mértékű egészségügyi károsodás maradt.

Nemrég írtunk a Greepeace Paks 2-vel kapcsolatos aggodalmáról, amit épp a fukusimai baleset alapoz meg, ugyanis Paks 2 esetében is olyan infrastrukturális megoldásokat alkalmaznának, amelyek a fukusimai erőműben is jelen voltak és súlyosbították a katasztrófát. A Greenpeace most a Paksi Atomerőmű közelében „Az atomenergia veszélyes” felirat kivetítésével Fukusimára emlékezetve üzent:

nem létezik biztonságos atomenergia.

Forrás: greenpeace.org

„A nukleáris katasztrófák azt bizonyítják: nem létezik biztonságos atomenergia. Ráadásul a több százezer évig sugárzó nukleáris hulladékok hosszú távú tárolása máig nem megoldott sehol a világon. Fukusima tragikus évfordulója kapcsán azt várjuk a magyar kormánytól: sürgősen állítsa le a magyar lakosság túlnyomó többsége által elutasított Paks II. projektet, és forduljon a biztonságos megújulók felé. Meggyőződésünk, ha elég sokan és láthatóan mondjuk ezt, Paks II. még megállítható. Ezért kérünk mindenkit, írja alá a stoppaks2.hu oldalon található petíciót: a tét Magyarország biztonságos jövője”

– mondta Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampányosa.

Minket ugyan nem fenyeget szökőár, viszont baleset esetén így is történhet katasztrófa. Érdemes tehát elgondolkodni azon, hogy ragaszkodunk-e egy alapvetően veszélyes technológiához, amit Paks 2 esetében ráadásul extra kockázatot jelentő megoldásokkal is terhelnének, vagy felzárkózunk végre Európa zöld gondolkodásához.

A 7 évvel ezelőtti katasztrófáról az LMP is megemlékezett. Szél Bernadett rámutatott, a technológia fejlődése miatt ma már olcsóbb megújuló energiát hasznosítani, mint atomenergiát, ami egyre drágul a szigorodó biztonsági előírások miatt. Pártja 2030-ra 50 százalékra növelné a megújuló energiaforrások részarányát, amit többek közt lakossági napelemprogrammal valósítanának meg.

(Címlapkép:greenpeace.org)