Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Czibere Károlytól megtudtuk, idén több százan NEM fagytak meg

Ez a cikk több mint 6 éves.

Czibere Károly, a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár mai sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a kedden visszavont vörös kód ideje alatt több mint 3100 riasztás érkezett és több száz hajléktalan és ez magányos idős ember életét mentetette meg tíz nap alatt

A leghidegebb éjszaka is csak 94%-os volt az ellátórendszer telítettsége, vagyis az államtitkár szerint senkinek nem kellett a szabadban éjszakáznia.

Czibere köszönetet mondott a hajléktalanellátó-rendszerben dolgozóknak és a befogadó intézményeknek.

Ugyan Czibere fontosnak tartja kiemelni az elmúlt években született vörös kód protokoll alkalmazásáról született jogszabályt, arra azonban továbbra sem válaszol a kormány, hányan fagytak meg a télen. Korábban Korózs Lajos kérdezte több ízben Rétvári Bencét, de az államtitkárnak a hosszú fogalmazásában erre nem sikerült választ adni. Tavaly egyébként megtörtént pont ugyanez.

De nem csak az ellenzéki képviselőknek nehezítik meg a dolgát ebben a kérdésben.

Most, márciusban a HVG is próbált utánajárni, de az EMMI nekik sem árult el semmit érdemben, mert „jelenleg nincsenek hitelesnek tekinthető adatok arról, hányan halnak meg kihűlés miatt egy-egy télen”.

A Város Mindenkié csoport is érdeklődött a számokról, 2012-ben kaptak is választ, de tavaly már ők sem kaptak semmi reakciót, csak annyit, hogy nincsenek adatok a rendőrség birtokában. A szervezet azóta beperelte a rendőrséget.

Ehhez képest a Magyar Szociális Fórum arról tájékoztat, hogy február közepéig 149-en fagytak meg. Lázár János szerint ebben semmi felelőssége az államnak – arról persze ő sem beszél, hányan haltak meg kihűlés miatt.