Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az ENSZ emberi jogi biztosa nem hátrál meg: Orbán igenis rasszista

Ez a cikk több mint 6 éves.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa, Zeid Raad al-Husszein felháborodott hangvételű sajtóközleményben utasította vissza Szijjártó Péter külügyminiszter múlt heti felszólítását, hogy a főbiztos haladéktalanul mondjon le, miután az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának 37. ülésén rasszistának és idegengyűlölőnek nevezte Orbán Viktort.

Al-Husszeinnek azonban esze ágában sincs lemondani, és továbbra is igaznak tartja Orbánról alkotott véleményét.

Az ENSZ főbiztosa azután nevezte a magyar miniszterelnököt rasszistának és idegengyűlölőnek, miután Orbán  február elején a Megyei Jogú Városok vezetői előtt arról beszélt, hogy  a magyarok nem szeretnének sokszínűek lenni, szó szerint: „Ki kell mondanunk, hogy nem akarunk  sokszínűek lenni, nem akarjuk, hogy a saját színünket összekeverjék másokkal.” Ez al-Husszein szerint egyértelműen rasszista kijelentés, amely minden afrikai, ázsiai, közel-keleti és latin-amerikai nőre, férfira és gyermekre nézve sértő. Szerinte az, hogy az Európai Unió egyik országának vezetője azt a régebben elterjedt véleményt hangoztatja, hogy „a különböző etnikumok keveredésének visszafordíthatatlan és romboló hatása van”, mindannyiunkat fel kellene, hogy háborítson.

A Szijjártó által kifogásolt beszédében al-Husszein azt állította, hogy „az alapvető szabadásgjogok a világon mindenhol egyre inkább korlátozódnak. A szégyen szintén folyamatosan csökken. Az idegengyűlölők és rasszisták Európában lassan semmiféle szégyenérzetet nem éreznek – mint Orbán Viktor, aki korábban azt mondta, hogy „nem akarjuk, hogy a saját színünket összekeverjék másokkal.” Nem tudják, hogy mi történik a kisebbségekkel az olyan társadalmakban, melyeknek vezetői etnikai, nemzeti vagy faji tisztaságot követelnek?”

Ez a vélemény Szijjártó szerint „elfogadhatatlan egy nemzetközi szervezet tisztségviselőjétől, méltatlan és felháborító a vád, a főbiztosnak le kell mondania.” Emellett azt is állította, hogy az emberi jogi főbiztos Magyarországot az előző évszázad legszörnyűbb diktatúráihoz hasonlította.

Al-Husszein mostani sajtóközleményében felemlegeti a kormány legutóbbi Sorossal kapcsolatos nemzeti konzultációját és februári évértékelőjét, melyben a miniszterelnök arról beszélt, hogy a „Soros-félék” már Homo  sorosensus-t akarnak létrehozni, akik szerint a „bennszülöttek, akiknek van saját hazájuk, saját kultúrájuk, saját vallásuk, amihez ráadásul foggal-körömmel ragaszkodunk, nos, mi  […] reménytelen, átformálhatatlan egyedek vagyunk.”

Ez a típusú külső ellenségek által ostromlott nép képének tüzelése az ENSZ biztosa szerint a mai etno-populizmus egyik jele, amely a sértettség, az áldozatiság érzését fokozza elképesztő mértékben a többségi társadalomban, miközben ennek a dühnek felkínál egy lehetséges célpontot is.

„Az Orbán-kormány felszámolta a fékek és ellensúlyok rendszerét, a politika eszközévé tette az ország Alkotmánybíróságát és korlátozta a hatalmát, aláásta az igazságszolgáltatás és a sajtó függetlenségét,” – írja al-Husszein.

„Úgyhogy igen, valóban rasszistának és idegengyűlölőnek  neveztem az egyre inkább autoriter – de  demokratikus úton megválasztott – Orbán Viktort. Ugyanakkor viszont nem hasonlítottam őt semelyik 20. századi diktátorhoz sem, mert bőven van elegendő példa ma is arra, hogy milyen szörnyűségek történhetnek akkor, ha egy ország kisebbségi társadalmát  démonizálják és elnyomják. És nem, nem fogok „haladéktalanul” lemondani, ahogy Orbán egyik minisztere levélben követelte. Mert itt az ideje, hogy kiálljunk az olyan agresszorokkal szemben, mint Orbán Viktor. A gyűlölet robbanékony dolog, de nem fog ma, Európában győzedelmeskedni.”