Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Homo sorosensus: önmagának szólt be Orbán Viktor

Ez a cikk több mint 6 éves.

Érdekes összefüggésekre bukkant a Válasz.hu. A lap szerint a közmédia írt először egy 2009-ben megjelent tanulmányról, amelyben Nils Muiznieks, az Európa Tanács emberi jogi biztosa ír a homo sorosensus-ról. A Híradó.hu úgy számolt be erről erről a tanulmányról, mintha az emberi jogi biztos ennek az új „embertípusnak” a megalkotásáról beszélne. A probléma csak az, hogy a 9 évvel ezelőtt még Orbán Viktor számított homo sorosensus-nak.

A közmédiás hír felbukkant Orbán Viktor február 18-i évértékelőjében is. A miniszterelnök az mondta:

„Aztán a napokban a Soros-hálózat egyik főideológusa, az Európa Tanács emberjogi főbiztosa elkottyantotta, hogy titokban már évekkel ezelőtt meghirdették a Soros-féle embertípus kitenyésztésének programját, ahogy ők szerényen mondják, ha én ki tudom mondani: a homo sorosensust, ami magyarul annyit tesz, Soros-féle embertípus. S rájöttem, hogy onnan nézve mi, bennszülöttek, akiknek van saját hazájuk, saját kultúrájuk, saját vallásuk, amihez ráadásul foggal-körömmel ragaszkodunk, nos, mi a sorosok nézőpontjából reménytelen, átformálhatatlan egyedek vagyunk.”

A tanulmányban, amely a berlini fal leomlásának 20. évfordulójára íródott, Nils Muiznieks arról értekezik, hogy a rendszerváltáskor mindenki azt remélte, Kelet-Európában létrejön egy új politikai réteg, amely hamar átveszi a hatalmat a kommunista rezsim maradványaitól. Ezt az új politikustípust nevezi homo sorosensus-nak, amely szembehelyezkedik a régi rendszerből örökölt politikusokkal, a homo sovieticus-okkal.

Orbán Viktor évértékelõ beszédét tartja a Várkert Bazárban (MTI Fotó: Máthé Zoltán)

Muiznieks aztán úgy folytatja, hogy az előzetes várakozásokkal ellentétben ez a váltás nem történt meg: a CEU-t vagy nyugati egyetemeket megjárt homo sorosensus-oknak nem sikerült maradéktalanul kiszorítaniuk a régi gárdát. Sőt az utóbbiak nemhogy kiszorultak volna, de meggazdagodtak és újjáépítették hatalmukat.

Bár konkrét nevek nem szerepelnek Muiznieks szövegébe, de mivel 2009-ben járunk ekkor, a Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai éra vége felé, és ebben a kontextusban bizony Orbán Viktor számított az új, Soros-féle embertípus magyarországi képviselőjének, a Medgyessy Péter és Gyurcsány Ferenc által képviselt régi gárdával szemben – véli a Válasz.hu.

A lap szerint a közmédia ezt a tanulmányt fordította át gyakorlatilag az ellenkezőjébe, és Orbán Viktor is ez alapján szólt be évértékelőjében a Soros-féle embertípusnak. Vagyis saját magának.

(Válasz.hu)