Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újra kinyit a sátoraljaújhelyi kórház gyerekosztálya…de meddig?

Ez a cikk több mint 6 éves.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház csecsemő- és gyerekosztálya „személyi feltételek hiánya miatt” átmenetileg felfüggesztette a betegellátást,

tehát gyakorlatilag bezárt egy egész osztály, mert az utolsó orvos is felmondott.

A helyi gyerekeket ügyeleti időben a városi összevont háziorvosi ügyeleteken látták el, a vidéki gyerekeket viszont a Miskolc Megyei Kórház gyermekszakrendeléseire és gyermeksürgősségi osztályaira irányították, ami azt jelenti, hogy

még sürgős esetben is 80 km-t kellett utazni a kórházig.

Az MTI tegnapi híre szerint az eddigi ellátást egy főállású és öt közreműködő orvos végezte, múlt héten azonban a főállású orvos bejelentette, hogy családi okok miatt bizonytalan ideig nem tudja vállalni a munkát.

A 168 Óra információi szerint az a bizonyos utolsó gyerekorvos megelégelte, hogy két éve egyedül dolgozik, szinte az intézményben él. A családi ok ebből kiindulva  az is lehetett akár, hogy nem is találkozott a családjával.

A kórház a Facebook-oldalára is kitette az átmenetileg felfüggesztett ellátás hírét, valaki pedig kommentben kérdezett rá, mi az oka. Ha az egész nem lett volna még elég, a kórház patológiai és kórszövettani osztályát vezető főorvosa válaszolt a kérdésre: „Migráncshiszti”.  A gyerekosztályon több külföldi származású orvos is dolgozott, a megbízott osztályvezető például dr. Abdul Gafor Faris volt, ezért nem kellett sokat gondolkodni, kire is gondol. A kommentelők haragja utolérte a személyeskedő orvost, aki kitartóan válaszolgatott egy ideig. Egy biztos: a sátoraljaújhelyi kórháznak nem volt még ennyit kommentált bejegyzése.

A kórház igazgatója jelezte az orvoshiányt a fenntartónak, ahonnan segítséget nem kapott, így a vezető maga kezdett az orvostoborzásba. Végül egy kollégától kért segítséget, aki rábeszélte Miskolc egyik gyermek háziorvosát, hogy ideiglenesen vállalja el az osztályt,  praxisát pedig hagyja addig másik két kollégájára.

Annak ellenére, hogy az MTI nem csinál nagyobb ügyet abból, hogy orvoshiánynak köszönhetően bezártak egy kórházi osztályt, ami miatt ráadásul pont gyerekek kerülhetnek kiszolgáltatott helyzetbe, egyáltalán nem tűnik biztosnak az osztály jövője.

A kormány néhány hete bejelentette, az egészségügyről terjengő sok borzasztó történet kompenzációjaként minden kórháznak heti két pozitív hírt kell közölnie magáról. Úgy tűnik, az átmeneti megoldásnak köszönhetően ma folytatódik a gyerekosztályon a betegellátás, ebben az esetben meg is van a sátoraljaújhelyi kórház egyik jóhíre…vagy ez így nem ér?