Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tuti üzlet miatt szennyezi Székelyudvarhelyt a magyar állami cég

Ez a cikk több mint 6 éves.

Mi is hírt adtunk korábban arról, hogy a magyar állami NHSZ Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szolgáltató Kft. tulajdonában lévő romániai vállalat, az RDE Harghita Kft. szeméttelepéről büdös szemétlevet csurgat Székelyudvarhely utcáira. A csurgalék (esőzések eredményeképp létrejövő szemétlé) nem csak a város utcáit öntötte már el, de a szeméttelep közelében lévők kútjait is megmérgezte már.

A szivárgás oka, hogy a telepre óriási mennyiségű, az eredetileg tervezett kapacitást jóval meghaladó szemét érkezik.

Románia meglehetősen nagy szemétgazdálkodási válsággal küzd ugyanis be kellett zárnia az összes nem EU-konform szeméttelepét, így hiány alakult ki ilyen létesítményekből. Akik viszont rendelkeznek ilyen EU-konform telepekkel, azok most hatalmas jövedelmet könyvelhetnek el.

A magyar állam cége is így jár el. Eredetileg azért kapott teleplétesítési engedélyt a székelyudvarhelyi önkormányzattól, mert azt vállalta, hogy a város és környékének szemetét gyűjti össze, ami évente 10 ezer tonna szemetet jelent. Ehhez képest a helyiek rengeteg más megyei rendszámú szemetesautót látnak érkezni a telepre.

Az Átlátszó Erdély most kiderítette, a vállalkozás 15 megyén kívüli településsel, köztük olyan többszáz kilométerre található nagyvárosokkal is szemétgazdálkodási szerződést kötött, mint Kolozsvár. A 15 szerződésből 9 jelenleg is érvényben van.

A vállalat tavaly év végén kérvényezte a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökségénél, hogy engedélyezze a befogadható szemétmennyiség 100 ezer tonnáról 138 ezerre emelését. A számokból jól látszik, hogy a cég nagyban utazik. A hatóság a székelyudvarhelyi önkormányzat véleményét is kikérte, a polgármester, Gálfi Árpád tiltakozott, és arról tájékoztatta a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökséget, hogy a cég szándékosan megszegi a társulási szerződését az önkormányzattal akkor, amikor távoli települések szemetét befogadja, és hogy a cég nem módosíthatja egyoldalúan a szemétlerakó működtetésére vonatkozó feltételeket.

De úgy tűnik, az RDE Harghita Kft.-nek a jövőre is nagy tervei vannak, hiszen idénre is 130 ezer tonna befogadását kérte a román hatóságoktól. A telepen tavaly összesen 23-szor tartott vizsgálatot a környezetvédelmi őrség, háromszor meg is bírságolták, kétszer pedig a környezetvédelmi engedélyének bevonásával is megfenyegették.

(Átlátszó Erdély)