Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A magyar állam cége csurgatja a szemétlevet Székelyudvarhely utcáira

Ez a cikk több mint 6 éves.

Súlyos problémákat okoz egy Székelyudvarhely szomszédságában található hulladéktároló. A cekendi tároló jóval kapacitása fölött működik, a csurgalékvíz a város vízrendszerébe folyik, és esőzések idején felbugyog a csatornarendszerből. Baranyi Krisztina videójában arra hívja fel a figyelmet, hogy a szemétlerakó a magyar állam tulajdonában van.

kép: Barabás Ákos, dontwaistit.hu

A Cekend-tetőre helyezett tároló ügye az erdélyi közvéleményt egy ideje foglalkoztatja: a Transindex portál riportja szerint a 400 méterrel a város felett elhelyezkedő szeméttárolóból szivárgó csurgalék folyamatosan szennyezi a talajt, bekerül a város csatornarendszerébe, nagyobb esőzések alkalmával pedig az is előfordul, hogy a csatornákon keresztül elárasztja a város utcáit.

Az UTCA nevű helyi érdekvédelmi csoport júniusban tiltakozó akciót is szervezett a szeméttározó miatt. Ők úgy tudják, állatok is megbetegedtek a víz szennyezettsége miatt.

Videó forrása: Egyed Ufó Zoltán, transindex.ro

A probléma oka az, hogy a szeméttároló jóval kapacitása felett működik, eredetileg két város és hét település számára építették, de jelenleg a tervezett hulladékmennyiség többszörösét, évi 40 ezer tonna helyett 160 ezret szállítanak ide. Ennek többek közt az az oka, hogy a környéken korábban működő szeméttárolók többsége nem felel meg az uniós előírásoknak, és így be kellett őket zárni.

Ugyanakkor a tároló is elkövet szabálytalanságokat: a Hargita RDE-t tavaly talajszennyezés miatt a hatóságok két alkalommal meg is megbüntették, 50 ezer lejre (kb. 3.3 millió forint).

Baranyi Krisztina, az Együtt ferencvárosi önkormányzati képviselője a hétvégén videóval jelentkezett Székelyudvarhelyről. A képviselő arra hívja fel a figyelmet, hogy

a Székelyudvarhelyet és környéket szennyező vállalat a magyar állam kezében van. A Hargita RDE az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt., ismertebb nevén a „nemzeti kukaholding” tulajdona.

Össznemzeti csurgalék

Hogyan kell nemzetien gazdagodni, extraprofitot húzni egy másik országban, magyarok és nem magyarok kárán?Nézzétek meg ezt a videót – közben képzeljétek el, ahogy százezer köbméter rothadt szemét leve szivárog folyamatosan a nyakatokba – és mondjátok el itt kommentben, hogy mit érdemel az, aki ebből hasznot húz.A magyar állam cége, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szolgáltató Kft (Kukaholding) Székelyudvarhelyen működtet egy szemétlerakót, amelyet a város és környéke 25 ezer tonna szemetének lerakására, tárolására építettek.EU konform, működhet az uniós szabályok szerint is, ellentétben a Romániában lévő telepek többségével, amelyeket a csatlakozás miatt be kellett zárni – Így hirtelen nem volt hová lerakni több százezer ember kommunális hulladékát.Hopp, a nemzeti üzletemberek azonnal megszimatolták a NAGY ÜZLETI LEHETŐSÉGET, befogadták fél Románia szemetét – évi 160 ezer tonnányit – Székelyföld szívébe egy olyan telepre, ami ennek a mennyiségnek csak a töredékét tudja biztonságosan kezelni.Így lett hirtelen a hulladékgazdálkodási terület második legnyereségesebb romániai vállalkozása a magyar állam nemzeti cége.Az, hogy közben tönkre teszik a környezetet, mérgezik a kutakat, fertőzésveszéllyel fenyegetik a környék lakóit, senkit sem érdekelPersze, hiszen mint tudjuk – a PÉNZNEK nincs szaga

Posted by Baranyi Krisztina on Saturday, 6 January 2018

A Hargita RDE egyébként a második legnagyobb profitot termelő cég Romániában: 2016-ban több mint egymillió eurós profitot termeltek.

(Baranyi Krisztina, Transindex)