Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

149-en fagytak meg ezen a télen, a kormány szerint továbbra sem hagynak senkit az út szélén

Ez a cikk több mint 6 éves.

A Magyar Szociális Fórum szombaton közzétette legfrissebb adatait, ami szerint tavaly ősz és 2018 február közepe között 149 rendkívüli kihűléses eset fordult elő a különösen enyhe tél ellenére. Tavaly ugyanebben az időszakban 171 embert ért fagyhalál.

Az emberjogi szervezet értesülése szerint az áldozatok többsége (53 százalékuk) az utcán, vagy kórházba szállítása közben halt meg, de nem sokkal kevesebben (47 százalék) saját fűtetlen lakásában. Az MSZF szerint annak ellenére, hogy az enyhébb tél miatt eddig idén szerencsére kevesebben haltak meg, mint tavaly, továbbra is tömeges jelenség marad a fagyhalál a tömeges kilakoltatások és az 1-1,5 millió nyomorban élő emberre való tekintettel.

Idén a kormány – valószínűleg a választások miatt – meghosszabbította az általában március elsejéig tartó kilakoltatási moratóriumot április 30-ig, ami remélhetőleg legalább valamennyire csökkenti a kihűlés miatt bekövetkezett halálesetek számát. Összességében persze a kilakoltatások száma nem valószínű, hogy ettől csökkenni fog, ahogy korábban írtuk:

„A családokat pedig ki fogják tenni. Lehet, hogy mindez a verőfényes májusi napsütésben és orgonaillatban fog megtörténni, de a kilakoltatás akkor is kilakoltatás.”

Tavaly 3600 kilakoltatást hajtottak végre az önkormányzatok, ezzel 10-11 ezer ember veszítette el lakhatását anélkül, hogy biztosítottak volna neki más lehetőséget.

Czibere Károly, az EMMI szociális ügyekért felelős államtitkára eközben február elején arról beszélt, hogy az ellátórendszer felkészült a segítségnyújtásra, és hogy a „kormány senkit sem hagy az út szélén, senkinek ne kelljen az utcán éjszakáznia, van elegendő férőhely a szállókon.” (MTI)