Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Perzsázta az amerikai bloggert a műsorvezető, mert kritizálta az USA külpolitikáját

Ez a cikk több mint 6 éves.

Rasszista megjegyzéssel hozott zavarba a műsorvezető  egy iráni származású amerikai divatbloggert a chicagói WGN csatorna múlt heti reggeli műsorában.

A 23 éves Hoda Katebit eredetileg azért hívták a műsorba, hogy új, Tehran Streetstyle című könyvéről beszélgessenek vele. Az egyik műsorvezető, Robin Baumgarten kérdésével aztán éles fordulatot vett az interjú, amikor az a nukleáris fegyverekről kezdte faggatni a fiatal nőt.

 

A beszélgetés Katebi oklahomai gyerekkorával indult, ennek kapcsán a nő többek között arról beszélt, hogyan élte meg a hidzsáb viselését egy alapvetően konzervatív államban.

Az egyik moderátor, Robin Baumgarten aztán hirtelen témát váltott:

„Beszéljünk a nukleáris fegyverekről. A nézőink egy része szerint Irán nem megbízható. Ön mit gondol erről?”

– szegezte a kérdést Ketabinak.

A nő válaszában élesen bírálta az USA közel-keleti politikáját. Úgy fogalmazott, szerinte

az Egyesült Államok az az ország, amelyben nem lehet megbízni,

miután az iráni közállapotokért nagyrészt az USA a felelős azzal, hogy rengeteg fegyvert szállít az országba.

Az újságíró erre megjegyezte, hogy ezzel a véleményével sok amerikait megsérthet, majd hozzátette:

„Bár Ön amerikai, de úgy beszél, mintha mégsem lenne az, amikor ezt mondja… ha érti, mire gondolok”.

Katebi nevetve reagált a kínos szituációban. Mint később a Guardiannek elmondta, annyira abszurd volt a műsorvezető megnyilvánulása, hogy csak ezzel tudott válaszolni.„Nem hiszem, hogy megkaptam volna ugyanezt a kérdést, ha fehér lennék. Pedig Amerikában születtem és nőttem fel” – mondta.

Katebi általánosságban is úgy érzi, megváltozott az amerikaiak hozzáállása a muszlimokhoz Donald Trump megválasztása óta. Szerinte az emberek manapság sokkal bátrabban vállalják az iszlamofób véleményüket, amit azelőtt inkább elhallgattak.  

A WGN szóvivője is nyilatkozott az eset kapcsán. Mint elmondta, a műsorvezető, Robin Baumgarten beszélt adás után Hoda Katebival, akitől egyúttal bocsánatot is kért. Hozzátette: „Robin és Hoda közösen fog dolgozni azon, hogy a beszélgetés tanulságai minél szélesebb körben eljussanak az emberekhez, és ezzel segítsék a faji, vallási vagy etnikai diszkriminációval küzdők helyzetének megértését.”

(Forrás: The Guardian)