Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán szerint lekötöttük a teljes román földgázmennyiséget – csak Románia nem tud róla

Ez a cikk több mint 6 éves.

Románia a következő években fogja értékesíteni azt a jelentős mennyiségű földgázt, amit a Fekete-tengeren találtak. Orbán Viktor pénteki sajtóközleményében „kellő szerénységgel, de boldogan”bejelentette,

az orosz gázmonopólium korszaka körübelül 2021-2022-től véget ér,

mivel a következő 15 évben Románia több mint 4 milliárd köbméter gázt termel ki és exportál majd Magyarországnak.

A földgáz megvásárlására és szállítására nemzetközi tendereken az első 3 helyen 3 magyar tulajdonú cég nyert. A miniszterelnök kijelentette, a gázösszeköttetés magyar része már megépült, a román rész most épül, a megállapodás pedig már csak az aláírásra vár. (Mellékesen felmerül a kérdés, ha Orbán Viktor ennyire törekszik az Oroszországtól való függetlenedésre, mire megyünk a gázmonopólium kivégzésével, ha közben orosz hitelből finanszírozzuk Paks 2-t is?)

A bejelentés azonban nem maradt szó nélkül, a román külügyminisztérium egészen meglepően reagált a miniszterelnök sajtónyilatkozatára. Leszögezték, hogy nem köthetik le egyetlen ország cégei a Fekete-tengeren kitermelt teljes földgázmennyiséget. Közölték, hogy semmiféle megállapodást nem kötöttek, a tárgyaláson csak az eddig ismert témák merültek fel, mint például a kétirányú gázszállítás műszaki feltételeinek megteremtésével kapcsolatos tervek.

Erre már a magyar külügy is reagált, közleményében azt írja, a nyertes magyar cégek nem a teljes román földgázmennyiséget, hanem csak a román-magyar szállítási irány teljes kapacitását kötötték le, a Fekete-tengeri gázmezőről más vezetékeken keresztül más országokba is szállíthatnak gázt.

Ezért a román külügyminiszter nyilatkozatát értelmetlennek nyilvánították.

A román külügy tehát gyakorlatilag le lett hülyézve, miközben ők azt állítják, egy szállítási infrastruktúra nem szolgálhatja kizárólag egy ország érdekeit, tehát

ők sem a teljes Fekete-tengeri forrásról, hanem azon belül a román-magyar vezetékről beszélnek. Szerintük  az sem lehetséges, hogy az említett szakaszon magyar egyeduralom legyen.

Nem teljesen világos, hogy félreértésről, vagy a magyar fél nagyotmondásáról van szó, az mindenesetre nem túl biztató, hogy ennyire elbeszél egymás mellett a két ország.

(Forrás: hirtv.hu mno.hu kronika.ro)