Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Brüsszel a civil szervezeteket és a demokráciát félti, a Fidesz szerint Soros tehet mindenről

Ez a cikk több mint 6 éves.

Plenáris ülést tartott tegnap Strasbourgban az Európai Parlament, a vita témája pedig a civil társadalom csökkenő tere volt.

„Egy országról nem lehet elmondani, hogy demokratikus pusztán azért, mert választásokat tartanak, a demokráciához a civil társadalom aktív és hatékony működése is szükséges”

– mondta Vera Jourová jogérvényesülésért és fogyasztópolitikáért felelős uniós biztos, aki szerint a civil szervezetek támogatása több uniós tagállamban csökken a munkájukat ellehetetlenítő törvények miatt, és kampányokkal hallgattatják el őket (annyira nem nehéz kitalálni, hogy kikre gondolt elsősorban).

    „Az áldemokráciákban az embereket időnként csupán szavazni hívják, ez az igazi veszély a demokráciára nézve” – fogalmazott.

Az uniós biztos hangsúlyozta, hogy a feladat az ez ellen való küzdelem, ugyanis a civil társadalom elhallgattatása a populizmus egyik eleme, amelynek erősödése a kritikus gondolkodás, a társadalom politikában való tudatos részvételének a visszaszorulásához vezet.

Amennyiben a nemzeti hatóságok szándékosan próbálják meg elhallgattatni a civil társadalmat, ha ellenőrizni vagy megbélyegezni akarják őket, az uniós bizottság fellép az adott tagország ellen, ahogyan erre már példa is akadt Magyarország esetében.

Ugyanakkor Jourová felhívta a figyelmet arra is, hogy a civil társadalmat illetően nemcsak az unió keleti felében tapasztalhatók aggasztó fejlemények, hanem a nyugati felében is.

Niedermüller Péter, a DK EP-képviselője felszólalásában azt hangsúlyozta, hogy az illiberális demokráciákban – mindenekelőtt Magyarországon és Lengyelországban – a kormányok „brutális módon próbálják ellehetetleníteni” a civil társadalom működését. Niedermüller szerint az Európai Uniónak haladéktalanul létre kell hoznia egy úgynevezett demokráciaalapot, amelyhez az Európai Unió tagállamaiban működő civil szervezetek közvetlenül fordulhatnának anyagi támogatásért, nemcsak egyes projektek, hanem a hosszú távú tervezés, a fenntartható működés érdekében is.

Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért EP-képviselője felszólalásában elmondta, a civil társadalom megfélemlítése nem csak magyar ügy, Európát bomlasztja szét, ha nem sikerül gátat szabni a civil szervezeteket elnyomó autokratikus törekvéseknek és szisztematikus fenyegetéseknek az Európai Unió határain belül.

Gál Kinga, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője az MTI-hez juttatott el egy közleményt a tegnapi vitával kapcsolatban, amelyben hangsúlyozta, hogy Magyarországon több mint 60 ezer civil szervezet működik problémamentesen, és a szervezeteknek csupán kevesebb mint egy százaléka törekszik politikai befolyásra. Teszik mindezt anélkül, hogy bármilyen demokratikus elszámoltathatósággal rendelkeznének, így csakis álproblémaként értelmezhető e szervezetek Európát telekiabáló felháborodása – közölte.

Kifejtette, Magyarországon nagy tiszteletnek örvendenek a civil szervezetek, fontos szerephez jutnak a közvélemény formálásában, ezért alapvető közérdek fűződik ahhoz, hogy a társadalom egésze számára egyértelmű legyen, milyen érdekeket képviselnek. A külföldről támogatott civil szervezetek átláthatósága rendkívül fontos jogállami követelmény, amely mindenkire vonatkozik – húzta alá.

Aztán persze bedobta a Soros-bombát is:

„Az Európai Parlamentet elárasztó feljelentő leveleket ugyanaz a néhány, Soros György terveit elősegítő, migrációt támogató civil szervezet terjeszti, amelyek évek óta támadják nyíltan vagy burkoltan a magyar kormányt.”

Ellenben a civileket megbélyegző és ellehetetlenítő, de amúgy hibáktól hemzsegő és gyakorlatilag megvalósíthatatlan Stop Soros törvényről egy szót sem ejtett, csakúgy, mint ahogy az egyes civil szervezetek ellen lassan évek óta folyó kormányzati hadjáratról sem.

Gál Kinga közleményében tehát újra megjelennek a bejáratott formulák: a civilek elleni hangulatkeltés (politikai befolyásra törekednek – bár hogy ez miben nyilvánul meg, azt nem fejti ki), Soros György tehet mindenről (és persze a migránsozás), csúsztatások és tévinformációk (a civil szervezetek nem átlátható működéséről és elszámoltathatóságáról), és a probléma elbagatellizálása (valóban álprobléma lenne, hogy irányított törvényekkel próbálja kivéreztetni a civil szervezeteket a kormány?).

Szóval csak a szokásos.

(MTI/Mérce)