Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Többre futja a román minimálbérből a magyarnál

Ez a cikk több mint 6 éves.

A tavalyi 15 százalékos emelés után az idei, további 8 százalékos minimálbér-emelkedés minden bizonnyal a kormánypártok kampányának egyik koronaékköve lesz (illetve bizonyos értelemben már most az).

Szombaton foglalkoztunk részletesen azzal, hogy az emelkedés bár valóban jelentős, önmagában – más bértípusok és további környezeti tényezők – változatlansága mellett számos kedvezőtlen hatása lehet. Az Mfor.hu most arra mutatott rá elemzésében, hogy a minimálbér emelése nemcsak a hazai viszonyok között értelmezve, hanem régiós viszonylatban is egészen más fénytörésben látszik, mint amilyenben a sikerpropaganda bemutatja. (Hasonló összehasonlításról itt írtunk korábban, akkor Szlovákia relációjában.)

Az Eurostat frissített statisztikái szerint ugyanis a román legkisebb kötelező fizetés szédítő növekedési ütemének köszönhetően – egy év alatt 48,1 (!) százalékkal nőtt – keleti szomszédjaink szinte beérték a magyar minimálbért. És bár a román dolgozók egyelőre nem kapnak magasabb minimálbért a magyaroknál,

a fizetésük már most többet ér.

Forrrás: Mfor.hu/Eurostat

Mert bár abszolútértékben alacsonyabb, az árszínvonal különbségének kiszűrésével, vásárlóerő-paritáson számolva most már magasabb a román minimálbér a magyarnál. Ez azt jelenti, hogy

hiába kapnak kézhez kevesebbet a románok, az ottani alacsonyabb árszínvonal miatt már többet ér a magyarnál,

több mindenre futja belőle.

Azt RTL Híradó szembesítette a statisztikával Hidvéghi Balázst, a Fidesz kommunikációs igazgatóját, aki azt válaszolta: a magyar minimálbér gyakorlatilag egy szinten van a szomszédainkéval, „egészen minimális eltérések létezhetnek”, ez függhet régióktól és gazdasági teljesítménytől is.

Szintén az RTL kérdésére Molnár László, a GKI Zrt. vezérigazgatója azonban az Mfor álláspontját erősítette meg: szerinte ha az Eurostat adatait nézzük, akkor mind a lakossági fogyasztásban, mind a jövedelmekben szépen lassan az utolsó helyre csúszunk vissza a régióban.

Már a románokkal versenyzünk, de szépen lassan a bolgárok is megelőznek bennünket

– magyarázta.

Noha egyszerűnek és kézenfekvőnek hangzana, ennek a tendenciának a megfordítására nem a minimálbér növekedési ütemének újbóli gyorsítása a megoldás. Az RTL riportjában megszólalt Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke is, aki szerint a magyar kisvállalkozók egy része a mostani magyar minimálbért sem tudja kitermelni, és ezt a munkavállalók érdekvédői is elismerik.  Hozzátette:

gazdaságpolitikai fordulatra van szükség, amely csökkenő adóterheket és emelkedő béreket jelent.

(Mfor.hu)