Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A szlovák minimálbér jövőre is jobban teljesít, mint a magyar

Ez a cikk több mint 6 éves.

„A szlovák miniszterelnök és a tárcavezető által aláírt rendelet alapján januártól 10,34 százalékkal nő a jelenleg 435 eurós minimálbér” – jelentette tegnap az MTI szlovákiai tudósítója.

A kormány azt követően hozta meg a rendeletet, hogy a munkavállalók és munkaadók képviseletei nem tudtak megállapodni.

A szakszervezetek ennél magasabb, 492 eurós minimálbért szerettek volna. Ennek ellenére a szlovák minimálbér jövőre is jobban teljesít, mint a magyar: az emelkedés is magasabb lesz 2018-ban a magyar 8 százaléknál, a bruttó összeg kb. 10 ezer forintot, a nettó pedig 25 ezret is verhet a magyarra.

A 480 eurós bruttó minimálbér nettója 403,18 euró lesz Szlovákiában, azaz 310 forintos euróval számolva körülbelül 125 ezer forintot kapnak kézhez a dolgozók. Ezzel szemben a jövőre várható magyar minimálbér bruttója 137.862 forint, míg a zsebbe kerülő nettó csupán 91.679 lesz.

Tavaly egyébként a szlovák átlagbér bruttója ugyan valamivel magasabb volt a magyarnál, de a nettó már körülbelül 130 eurót, azaz több mint 40 ezer forintot vert rá a magyar átlagra, a nagyobb adó- és járulékterhek miatt.

„Nem látok semmi okot arra, hogy a minimálbér összege 2019-ben miért ne léphetné át az 500 eurós határt” – fogalmazott Robert Fico a szlovák kormányhivatal sajtóosztálya által az MTI-nek küldött sajtóközlemény szerint.

A szlovák kormányfő a munkaadókat arra kérte, vizsgálják meg a munkabérek emelésének lehetőségeit, amire szerinte teret ad a vállalatok bér és egyéb költségei közti arány.

(Via MTI, Felvidék ma)