Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megvédi-e Orbán az Ausztriában dolgozó magyar családokat?

Ez a cikk több mint 6 éves.

Orbán Viktor tegnap Bécsben perecezett, valamint Sebastian Kurz frissen beiktatott kancellárral és helyettesével, a szélsőjobboldali FPÖ vezetőjével találkozott. A találkozó a magyar miniszterelnök számára a szövetség felmutatása miatt volt fontos, és a két kormányfő sajtótájékoztató alapján úgy tűnik, a magyar kormány sem az osztrák kormány által megtámadott paksi bővítés, sem az Ausztriában dolgozó magyar családok támogatásának radikális megvágása miatt nem tervez komolyabban konfrontálódni Béccsel.

Orbán és Kurz, fotó: AFP

A külső migráció kérdésében a találkozók az egység jegyében zajlottak. Ami nem meglepő, az új jobboldali-szélsőjobboldali kormánykoalíció elsősorban bevándorlás-ellenességének köszönheti választási győzelmét, a magyar kormány menekültpolitikája gyakran szerepelt pozitív példaként a jobboldali pártok – elsősorban a szélsőjobboldali FPÖ kampányában. A találkozó célja Orbán számára mindenképpen a bevándorlás és menekült-ellenes blokk erősödésének felmutatása volt.

A miniszterelnök Bécsben is elmondta, hogy a magyar kormány a bevándorlást tekinti a legnagyobb veszélynek Európára nézve. Sebastian Kurzzal azzal egyet is értettek, hogy az Uniós kvótarendszer nem lenne megoldás (erről persze már régen nincsen szó), és hogy a közös cél az Unió külső határainak védelme kell legyen. Az osztrák kancellár egyúttal hangsúlyozta, hogy a belső határok nyitva tartásának ez az elsődleges feltétele.

Orbán újra kifejtette, hogy szerinte a bevándorlás elleni védekezés „a keresztény kultúra”, az „európai identitás” védelmét jelenti. Az afrikai és közel-keleti bevándorlás elutasítása az osztrák kormánypártok számára is elsődleges kampánytéma volt, de az osztrák kormány idegenellenességének éppúgy része a kelet-európai, elsősorban magyar és román vendégmunkásokkal kapcsolatosan hirdetett szigor.

A kérdés tehát adja magát:

Megvédi-e Orbán az ausztriában dolgozó magyarokat?

Az osztrák kormány egyik első intézkedése a családtámogatási rendszer radikális átalakítása lenne. A támogatások megvágását az új osztrák kormánykoalíció elsősorban keleti vendégmunkások „visszaéléseivel” igazolják, a cél tehát többek közt a számos Ausztriában dolgozó magyar vendégmunkás-család támogatásának csökkentése.

Miért támogassa az osztrák állam az ausztriában élő gyerekekkel azonos mértékben azokat a gyerekeket, akiknek a szülei Ausztriában dolgoznak, de ők maguk Magyarországon és Romániában élnek? – szól a kérdés.

A tervek szerint tehát a családtámogatások mértékét ezen túl ahhoz fogják kötni, hogy hol él a gyerek. A magyar családoknak ezek szerint tehát kevesebb, a svéd családoknak pedig több családtámogatás járna.

Orbán Viktor az MTI közlése szerint a Sebastian Kurzzal közösen tartott sajtótájékoztatón elmondta, szeretné, ha a kint dolgozó magyaroknak tisztességes eljárásban lenne részük. Vagyis azok a magyar családok, akik adót és szociális hozzájárulást fizetnek, ugyanazokat a támogatásokat kapják meg, mint az osztrákok. A miniszterelnök szerint a magyar kormány harcolni fog ezért az igazságért, kérdés persze, hogy ez mit jelent.

A diszkriminatív törvény kapcsán természetesen felvetődik az Uniós joggal való összeegyeztethetőség kérdése, az osztrák kormány azonban abban bízik, hogy a családtámogatások új rendszerét sikerül harmonizálni az uniós joggal. Ezt mondta el Orbánnal közös sajtótájékoztatóján a szélsőjobboldali FPÖ vezetője, Heinz-Christian Strache alkancellár is. Orbán pedig kifejtette, a kérdésben Brüsszelnek kell döntenie, a döntést a magyar kormány tudomásul fogja venni.

A családtámogatások megvágása amúgy éppen az FPÖ, a kisebbik, szélsőjobboldali párt agendájának volt része, Orbán ennek ellenére a Strachéval való talákozón kifejtette, szerinte

Ausztriának eddig magyar-ellenes kormánya volt, de ez mostanra szerencsére megváltozott.

Nem a családtámogatások kérdése az egyetlen kényes kérdés a két kormány közt. Paks 2 állami támogatása kapcsán az osztrák kormány bíróság az Európai Bíróság  előtt támadná meg a paksi bővítést. A kormány – az előző, szociáldemokrata vezetésű kormányhoz hasonlóan – a projekt állami támogatása és a környezetvédelmi kockázatok miatt kifogásolja, hogy az Európai Bizottság zöldutat adott a projektnek. Orbán azonban Paks 2 kapcsán szintén azt a véleményét fejtette ki, hogy az ügyet európai fórumokon kell megoldást találni.

Orbán részéről persze az Uniós jogra való hivatkozás nem a harciasság jele, és nem is valószínű, hogy a családtámogatások kapcsán komolyabb erőfeszítésekre lehet számítani a magyar kormány részéről.

Orbán számára a bécsi út célja a bevándorlás-ellenes egység felmutatása volt, és várhatóan a továbbiakban is ez fogja meghatározni az új osztrák kormánnyal való viszonyt. Ami rossz hír az Ausztriában dolgozó magyarok számára, hiszen „keresztény kultúra” ide vagy oda, Ausztriában éppen ők állnak az idegenellenesség célpontjában.

(Címoldali kép forrása: Orbán Viktor facebook-oldala)