Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A pápa szerint nincs kegyelem a papi visszaélésekre, de a tények nem őt igazolják

Ez a cikk több mint 6 éves.

Ferenc pápa Limából Rómába visszafelé menet alaposan kivizsgálja egy chile-i pap körüli vádakat. Juan Barros osornói püspököt azzal vádolták meg hogy egyházkerületében védelmez egy papot, aki gyermekeket zaklatott.
Ferenc most pápai vizsgálót küldött Chilébe és – mint ahogy már többször korábban – zéró toleranciát hirdetett a pedofíliával vádolt papok számára:

„A zéró toleranciát folytatom XVI. Benedeket követve és az eltelt öt évben nem írtam alá egy kegyelmet sem. Eddig 25 ilyen kérelmet kaptam, és egyiket sem írtam alá.”

– nyilatkozta most Ferenc.

A pápát hallgatva azt hihetnénk, a katolikus egyház határozottan elutasítja a gyerekeket zaklató papokat – ám valójában nem ez történik.

Az egyházi kánonjog szerint három módon lehet elbocsátani egy papot: egyrészt egyházi bíróság útján, úgy, hogy a papnak joga van fellebbezni a hittani kongregációhoz, ami azzal van megbízva, hogy a papság ellen felmerült kifogásokat, vádakat kezelje, másrészt egy püspök szólhat egyenesen a hittani kongregációnak, pedig a Hittan szólhat a pápának ilyen vádakról, amely egyházi személyek kiközösítésével is végződhet.

Ferenc most azt állítja, ő soha nem adott kegyelmet egyházi tárgyalás után, azonban ez nem igaz abban az esetben, amikor kifejezetten őt kérték meg és a hittani kongregáció gyakorol hatalmat.

2010-ben például az Apostoli Szentszék, vagyis a pápát segítő központi szerv, útmutatót írt a szexuális zaklatási vádakra vonatkozóan. Amikor a vádlott beismerte bűnösségét, a leírás szerint a hittani kongregáció kötelezheti, hogy bűnbánó életet éljen.

A harmadik ügymenet esetén Ferenc a kongregáció javaslatait figyelmen kívül hagyva is garantálta a bűnbocsánatot néhány nagy bűnösnek, helyette megkövetelte tőlük, hogy bánják meg meg bűneiket.

Mauro Inzoli cremonai karizmatikus papi vezetőt, akit gyerekek tucatjainak molesztálásával vádoltak, még XVI. Benedek küldte el 2012-ben, de Ferenc 2014-ben visszahelyezte, közben bűnbánásra kötelezve őt. 2016-ban az olasz bíróság négy év, kilenc hónap börtönre ítélte, hét hónappal később Ferenc újra eltiltotta a papi tevékenységétől.

2014 januárjában Tomasi érsek bemutatott egy gyermekjogokról szóló dokumentumot az ENSZ-nek, amiből az látszik, hogy 2004 óta több, mint 3420 hitelt érdemlő vádat jelentettek. Ennek eredményeképp 848 papot űztek el és további 2572 ellen indult kisebb fegyelmi eljárás. Ez még mindig nem zéró tolerancia – csupán 75%-os.

Korábban, 2002-ben II. János Pál is indítványozta, hogy minden ilyen esetben örökre el kellene küldeni az elkövetőt papi hivatásától: „Mindenkinek tudnia kell, hogy nincs helye a klérusban és az egész vallási életben azoknak, akik bántják a fiatalokat.” – mondta ekkor az azóta szentté avatott egyházfő.

(Kép: Ferenc pápa misézik 2016-os, venezuelai látogatása soránLong Thiên, Flickr)