Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Évadnyitók és évértékelők – így indította a kampányt a Jobbik, a DK, az Együtt és a Párbeszéd

Ez a cikk több mint 6 éves.

Január 27-én szombaton négy különböző ellenzéki párt is rendezvényt tartott: a Jobbik és az Együtt kampánynyitót tartott, a Demokratikus Koalíció eseményén Gyurcsány Ferenc megtartotta 14. évértékelőjét, a Párbeszéd pedig a párt ötödik születésnapját ünnepelte. Vona Gábor, Gyurcsány Ferenc és Szigetvári Viktor beszédéből is megtudhattuk, hogy egyedül az ő pártjaik maradtak hitelesek, bár az Együtt ettől függetlenül még nyitott a koalícióra. Karácsony Gergely beszédében viszont az együttműködés fontosságát hangsúlyozta. Az oktatás és az egészségügy problémáira mind a négy párt vezetői kitértek.

Vona Gábor: „Mi vagyunk a kormányváltó erő.”

Az Index részletes összefoglalója alapján a Jobbik gyűlését és Vona beszédét dominálta az a gondolat, hogy egyedül a Jobbik képes legyőzni a Fideszt, mivel a baloldali pártok nem a kormányt, hanem csak egymást akarják leváltani. Velük szemben a Jobbik hiteles maradt, mivel nem váltak a rendszer részeivé, megőrizték tisztaságukat.

Vona hét kritikus pontot állapított meg, melyekben történelmi fordulatra van szükség jelenleg Magyarországon:

  • a biztonság,
  • a demokrácia,
  • a korrupció feltárása,
  • a versenyképesség javítása,
  • az elvándorlás megállítása,
  • a nemzetközi presztízs javítása.

A Fidesz jobbratolódása előtt a Jobbikot meghatározó szélsőjobboldali retorika most újra felütötte a fejét: Vona szerint a honvédelemben gyengék vagyunk, a határkerítést a Jobbik bővítené. Természetesen szóba kerültek a kormány által befogadott menekültek is, Vona szerint „aljas, gusztustalan” módon verte át a Fidesz az állampolgárokat.

„Három éven keresztül hazudtak és lebuktak. 22 ezer millió forintot elköltöttek propagandára, és 3000 migránst befogadtak az országba.”

Bizonyos dolgokat azért megtartanának a Fidesz politikájából, például a családtámogatási rendszert, a költségvetési fegyelmet, a határon túliakkal kapcsolatos intézkedéseket és természetesen a határkerítést. A párt a kormány homofóbiájában is osztozik továbbra is, Vona leszögezte, hogy a család a Jobbik számára a férfi és a nő.

Vona beszédének egy pontján érdekes múzsát választott: amikor arról beszélt, hogy ma Magyarországot a félelem légköre övezi, Bibó István szavait idézte.

„Demokratának lenni mindenekelőtt annyit tesz, mint nem félni.”

Vona szerint „nem nekünk kell félnünk, hanem azoknak, akik ezt az országot szétlopták. Most kell változás, nem 4 vagy 8 év múlva, most kell elszámoltatás.”

Gyurcsány Ferenc: „A választáson le lehet győzni a diktatúrát.”

Gyurcsány szombaton megtartotta 14. évértékelőjét, melyben megszokott költői fordulataival beszélt arról, hogy a Fidesz rémuralmát meg kell törni, és hogy erre egyedül a Demokratikus Koalíció képes, mivel egyedül ők nem paktáltak le Orbán diktatórikus rendszerével.

Gyurcsány szerint egy becsületes ellenzéki párt három szóban összefoglalhatja a programját: „nincs alku Orbánnal.” A volt miniszterelnök szerint márpedig a DK-n kívül minden ellenzéki párt alkut kötött a kormánnyal. Külön kiemelte az LMP-t, akik Gyurcsány szerint elfogadhatatlan alkut kötöttek a Fidesszel, az MSZP-t, mivel a hozzájuk köthető sajtót a Fidesz finanszírozza és a Jobbikot, akik „büszkén, magukat kihúzva ültek egy polgári körbe Orbánnal.”

A Jobbikhoz képest a befogadott menekültek kérdését Gyurcsány kicsit máshonnan közelítette meg, szerinte az eset bizonyítja, hogy a menekültek nem veszik el se a munkánkat, se a kultúránkat. A Fidesz bevándorlással kapcsolatos hazugságait saját híres szavaival tudta csak leírni:

„Itt a világ hazugsága, ezek meg csak dadognak, meg habognak, meg fröcsögnek és nem mondják azt, hogy hazudtunk reggel, hazudtunk tízóraikor, hazudtunk ebédkor, uzsonnaidőben, hazudtunk este, és éjszaka még felkeltünk, hogy hatodszor is hazudjunk.”

Viszont a DK elnöke szerint áprilisban le lehet győzni Orbán rendszerét:

„Sokan azt gondolják, hogy a választáson nem lehet legyőzni a diktatúrát, de dacára annak, hogy szinte minden az ellenzék ellen szól, így is lehet győzni, mert a látszattal ellentétben nem a pártok, hanem a nép vívja a választási küzdelmet.”

Juhász Péter: „Az Együtt a soha meg nem alkudók pártja.”

Az Együtt szombaton Csepelen tartotta meg kampánynyitó rendezvényét, melyen Szigetvári Viktor, a párt miniszterelnökjelöltje, Juhász Péter, a párt elnöke és Szabó Szabolcs, az Együtt csepeli jelöltje is tartott beszédet.

Szigetvári beszédében kifejtette, hogy az Együtt az egyetlen párt, amely

  • megszakítaná a jogfolytonosságot azért, hogy elhajtsa Polt Pétert és Matolcsy Györgyöt,
  • az ígéretei végrehajtásához nem verné szét a piacgazdaságot,
  • nem néphülyítéssel akar szavazatot szerezni.

Ennek ellenére nyitottak a más pártokkal való együttműködésre, mivel csak koalíciós kormánnyal lehet rendszert váltani. Lehetséges partnereket ebben a koalícióban azonban Szigetvári nem említett.

A párt 200 napos programot hirdetett, melyben az egészségügy és oktatás megreformálása játssza a legfontosabb szerepet: eltörölnék a felsőoktatási tandíjat, 18 évre emelnék a tankötelezettséget, lerövidítenék a kórházi várólistákat és 25%-kal emelnék a háziorvosi praxispénzt.

Szigetvári szerint „rendszert kell váltani, különben pitizni fogunk Polt Péternek azért, hogy igazságot tegyünk az ő bűneikért.”

Karácsony Gergely: „Nem foglalkozhat mindenki csak saját magával.”

A szombati rendezvények közül egyedül a Párbeszéd ötödik születésnapján volt az összefogás központi téma, de ott olyannyira, hogy az MSZP elnöke, Molnár Gyula is beszédet mondott.

Karácsony határozott együttműködést javasolt az MSZP-vel, mivel bár messziről indult a két párt, de van köztük egy értékközösség. Az MSZP és a Párbeszéd közös miniszterelnök-jelöltje szerint „nem lehet azonban, hogy mindenki csak saját magával foglalkozik […] lehetetlenné teszi azt, hogy közösen lépjünk fel, közös célokért.”

Molnár Gyula szerint azért fontos, hogy az ellenzéki pártok együttműködjenek különbségeik ellenére is, mert Orbán rendszerét mindenáron le kell váltani. Ezért támogatja a közös listát, a koordinált jelöltállítást és a közös miniszterelnökjelöltet is.

A két párt közös jelöltállítása február 17-én indul.