Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Karácsony Gergely: „Közös hazát, együttműködést szeretnénk”

Ez a cikk több mint 6 éves.

Hivatalosan is a Párbeszéd és a Magyar Szocialista Párt választási együttműködését javasolták a párt társelnökei a Párbeszéd 5-ik születésnapján rendezett taggyűlésen, Budapesten, szombat délután. Karácsony Gergely és Szabó Tímea mind a ketten hangsúlyozták, legfontosabb feladatuknak a Fidesz minél előbbi leváltását tartják.

Karácsony Gergely, aki az MSZP és a P közös miniszterelnökjelöltje is, arról beszélt a plénum előtt, hogy az együttműködés nem csupán kényszer a Fidesz által uralt választási térben, de szerinte „értékközösség” is van, és ugyan az MSZP „messziről indult el” a Párbeszéd felé, hiszen utóbbi épp a harmadik köztársaság válságára adott válaszként született, míg az előbbi az 1990 után rendszer legfontosabb építőeleme volt. „Nem lehet azonban hogy mindenki csak saját magával foglalkozik […] lehetetlenné teszi azt, hogy közösen lépjünk fel, közös célokért.” – szögezte le Karácsony.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje beszédet mond a Magyar Szocialista Párt (MSZP) Változás 2018 címû kampánykörútjának nyíregyházi állomásán a Váci Mihály Kulturális Központban 2018. január 23-án.
MTI Fotó: Balázs Attila

A miniszterelnök-jelölt szerint legfontosabb közös, magyar értéknek az „együttműködés” számít, hiszen „szeretnénk Magyarországot messzire vinni a Fideszes rémálomtól” és „Kelet felől Nyugat felé” orientálni hazánkat.

Karácsony Gergely azt is aláhúzta, „tudásalapú társadalmat” akar, mert az állampolgároktól „csak a tudásukat nem lehet elvenni. De hozzátette, „nem a 2010 előtti világot” szeretné ez az együttműködés visszahozni, habár annak „voltak értékei.” Ezért a „szociális demokrácia” programját hirdette meg.


A taggyűlésen rajta kívül Molnár Gyula, az MSZP elnöke is felszólalt, ő is azzal kezdte, látszólag nagyon távol áll egymástól a két ellenzéki párt helyzete és felfogása. Mint mondta, hat hónapja sem gondolta volna, hogy a Párbeszéd taggyűlésén fog beszélni és szavazni, ugyanakkor azért gondolja fontosnak a választási együttműködést, mert Orbán rendszerét „mindenáron le kell váltani. Molnár ezek után arról beszélt, hogy amennyiben ez nem történik meg, szerinte a Fidesz-KDNP újabb győzelmét követően „felszámolja az önkormányzati rendszert,” majd az újságírókhoz fordulva megjegyezte, az Újságírói kamarával a sajtószabadsággal is végeznének.

Az MSZP elnöke szerint ezért van elsősorban szükség arra, hogy az olyan ellenzéki pártok, mint a Párbeszéd és az MSZP összes különbségük ellenére is a legszorosabban összedolgozzanak, ezért támogatja ő is a közös listát, koordinált jelöltállítást és a közös miniszterelnökjelöltet is a két politikai párt esetén.

Karácsony beszéde után a sajtónak megerősítette, a két párt alkotta szövetség jelöltállítása hivatalosan február 17-én indul, ezen a napon fogadja el ugyanis a szocialisták taggyűlése is az együttműködést. Ezt a Párbeszéd tagsága a mai eseményen megtette.

Molnár Gyula és Karácsony Gergely 2017 december 9-én jelentették be, Karácsonyt közös miniszterelnöknek jelöli az MSZP és a Párbeszéd, majd néhány héttel később azt is bejelentették, közös listát indítanak, amelynek így már a 10%-os küszöböt kell megugrania. Január 25-én pedig Karácsony bejelentette, több kisebb radikális baloldali párttal is választási együttműködést kötöttek.

(Párbeszéd)