Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Karácsony Gergely az MSZP nagygyűlésén bejelentkezett közös miniszterelnök-jelöltnek. Az MSZP meg elfogadta.

Ez a cikk több mint 6 éves.

Ma tartja programbemutató nagygyűlését a Magyar Szocialista Párt, ennek egyik elemeként hívta színpadra Molnár Gyula Karácsony Gergelyt, a Párbeszéd társelnökét.

Karácsony főként az összefogás problematikáját járta körül beszédében, és többek közt kijelentette: nem a külföldi tőke és befektetők kegyeit kell keresni, hanem az emberekbe kell fektetni.

Kifejtette azt is: a szavazók talán azért nem bíznak az ellenzékben, mert az ellenzék szereplői sem bíznak egymásban.

A Párbeszéd Magyarországért már április végén bejelentette, hogy Karácsony Gergelyt választották a párt miniszterelnök-jelöltjének.

Október elején született megegyezés az Együtt és a Párbeszéd választási együttműködéséről.

December 7-én Karácsony Gergely az ATV-ben cáfolta azokat az értesüléseket, miszerint tárgyalt arról a szocialistákkal, hogy ő lehetne a közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, és a Párbeszéd közös listán indulna az MSZP-vel, cserébe pedig egy Párbeszéd-frakció is alakulhatna az Országgyűlésben.

Tegnap Szigetvári Viktor, az Együtt választmányi elnöke bejelentette, hogy az Együtt-Párbeszéd együttműködést semmisnek tekintik: „A két párt szövetséget ezzel véget ért, nem lesz az Együtt listáján Karácsony.”

Karácsony Gergely az MSZP nagygyűlésén újra a közös indulás fontosságát hangsúlyozta. Ahhoz azonban – fogalmazott – hogy „menjen a szekér”, új és vonzó ajánlat kell, „mert nem csak a hatalmat kell megragadni, hanem az emberek képzeletét is.” Ehhez pedig a közös program mellett közös jelöltek és közös miniszterelnök-jelölt is kell.

Ezzel kapcsolatban Karácsony, aki a felmérések szerint a legnépszerűbb ellenzéki politikus, most sem közölt semmilyen konkrétumot, ám egy felajánlást azért tett:

„Ha kellek, akkor én jövök, és hozom a népszerűségemet.”

Korábban pedig azt nyilatkozta: „ha az MSZP elfogad engem miniszterelnök-jelöltként, akkor azt az MSZP el fogja mondani.”

UPDATE: Molnár Gyula a rendezvény végén bejelentette, hogy javasolja az MSZP elnökségének, hogy fogadják el Karácsony ajánlatát. Azaz lényegében rábólintott arra, hogy a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje közös miniszterelnök-jelölt legyen.

Karácsony Gergely beszédét itt lehet megnézni.