Hogy ne maradj le, értesítünk a nap 1-2 legfontosabb cikkéről a Mércén. Jöhet?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Két újabb párt állt be Karácsony Gergely mögé

A szélsőbaloldali Balpárt, és a Munkáspárt 2006 írt alá választási megállapodást Karácsony Gergelyel. A két párt ebben hitet tett Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltsége mellett, és támogatják a programját.

Információink szerint ezt a megállapodást csupán a Párbeszéd és a két párt között köttetett, az MSZP amelynek szintén miniszterelnök-jelöltje Karácsony Gergely, nem képviseltetett magát az aláíráson.

Közleményük szerint az alábbi kérdésekben értenek egyet a felek:

Százezrek éheznek, élnek utcán vagy fűtetlen kunyhókban, lakásokban. Százezrek menekülnek el a nyomor elől külföldre. A kiszolgáltatottság, az egyenlőtlenségek tudatos növelése, a szociális védőháló szétszaggatása, a kormányhű „nemzeti nagytőke” és multik támogatása az emberek kárára: az oktatás, az egészségügy, a környezetvédelem szegényeket és kiskeresetűeket sújtó leépítése a 2010 előttinél is jóval nagyobb pusztítással jár. A nacionalista, idegenellenes indulatok felkorbácsolása azt a célt szolgálja, hogy az osztályelnyomást leplezze, kijátszva egymás ellen az elnyomottakat.
Karácsony Gergely vállalja: kormányra kerülve képviseli, hogy a lakhatáshoz és a szociális biztonsághoz való jog egyaránt alkotmányos alapjoggá váljon. Az Európai Baloldal és a Balpárt vállalja, hogy támogatja Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjét, mellette kampányol, valamint az Európai Parlament Egyesült Baloldal/ Északi Zöldek (GUE/NGL) frakciójának és az európai baloldali pártok vezetőinek politikai támogatását is kéri a szociális demokrácia programjához.

Az eset érdekessége még, hogy a Balpárt az aláíráson is részt vevő Kalmár Szilárdot indítja a budapesti Józsefvárost, és Ferencvárost magába foglaló választókerületben. De ez a választókerület az MSZP és a DK közös alkuja szerint a Demokratikus Koalícióhoz tartozik, ahol ők Ara-Kovács Attilát, a párt külpolitikusát indítják.

Olvass tovább!