Hogy ne maradj le, értesítünk a nap 1-2 legfontosabb cikkéről a Mércén. Jöhet?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tízen fagytak meg az év első két hetében

Két hét alatt tízen fagytak meg, és ezzel 81-re nőtt a fagyhalál áldozatainak száma tavaly ősz óta – hozta nyilvánosságra összesítéseit a Magyar Szociális Fórum.

Az MSZF közleménye arról is beszámol, hogy

„a legfrissebb áldozat egy hajléktalan volt. A Kerepesi úton hűlt ki végzetesen hétfőre virradóra. Az ötvenéves K.A. összefagyott holttestére egy élelmiszer áruház előtt találtak rá. A bolt előtt ült.”

Az újra beköszöntött hideg időjárás fokozott veszélyt jelent a kiszolgáltatott csoportokra. Ilyen csoportot alkotnak a hajléktalan emberek, akik számára az egyetlen biztonságos megoldás jelenleg a menedékhelyek használata. Feltéve, ha találnak még szabad helyet.

A Menhely Alapítvány MTI-hez eljuttatott adatai szerint hétfő éjszaka az országban átlagosan 84, a fővárosban 80 százalékos volt a menedékhelyek kihasználtsága. A tájékoztatásból az is kiderül, hogy nem mindenhol maradtak szabad helyek: Vas, Heves, Tolna, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok megyében minden férőhelyen aludt valaki. A segítő szervezetek pótágyakon, matracokon helyezik el a rászorulókat, ha már betelt a szálláshely.

Mindez jól bizonyítja, hogy az országosan jelenleg elérhető 4500 férőhely (a fővárosban ebből 1900 található) nem elegendő a közvetlen kármentésre sem. Nem is lehet elegendő, hiszen az elérhető legfrissebb, 2016-os adatok szerint a regisztrált hajléktalan emberek száma meghaladta a tízezret (10465).

A kihűlés azonban nemcsak a hajléktalan embereket veszélyezteti. Ugyancsak komoly kockázatot jelenthet az egyedül élő idősek és a szegényebbek számára, akik nem tudják kifűteni lakásaikat. A legtöbb kihűlés saját otthonban történik, nem pedig az utcán. Egy számítás szerint több mint egymillió magyar ember nem engedheti meg magának, hogy fűtse az otthonát (a szegénységben élők közül minden harmadik ebbe a kategóriába esik).

A magyar Szociális Fórum adatai szerint az előző télen összesen 203 ember veszítette életét a kihűlés miatt. A problémáról és annak megoldási lehetőségeiről bővebben itt írtunk.

(Mérce / MSZF / MTI)

Olvass tovább!