Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Röszkei terror per: a videók alapján megdőlni látszanak a propaganda állításai

Ez a cikk több mint 6 éves.

Újra első fokon tárgyalja Ahmed H. ügyét a szegedi törvényszék. A terrorizmussal vádolt, és a korábbi elsőfokú ítéletben 10 év fegyházra ítélt férfi perében a bíróság a szerdai és pénteki tárgyalási napon megtekintette azokat a felvételeket is, amelyeket a korábbi elsőfokú tárgyaláson nem vetítettek le.

A Magyar Nemzet birtokába került, a felvételek alapján készült bírósági leirat szerint korántsem olyan egyértelmű az a kép, amit a kormánypropaganda és az elsőfokú ítélet is állított.

A videók tanúsága szerint Ahmed H. először nyugtatni próbálta a tömeget, egy hangot nem rögzítő térfigyelő felvétele szerint többször is kommunikált a rendőri vezetőkkel. Olyan szituációt is bemutat a kamera képe, amikor kezével a rendőrök irányába mutatott, közben a hangosbeszélőbe beszélt, majd megszűnt a dobálás és az agresszív fellépés a kordon túloldalán álló menedékkérők részéről.  Van olyan képsor is, ahol az látszik, Ahmed H. tereli hátrébb az agresszívan fellépő menedékkérőket.

Ellenben az is kivehető a kameraképekből, hogy később maga Ahmed H. is dobál tárgyakat a rendőrök felé, de ez már az után történik, hogy a rendőrség könnygázt és vízágyút is bevetett a fellépő menedékkérőkel szemben.

Végül pedig az összecsapások befejeztével Ahmed H. elkezdi szedni a szemetet, üvegtörmelékeket gyűjt össze. Ebből kifolyólag

a vád azon állítása, amely a kormánypropaganda állítása is, hogy Ahmed H. buzdította a tömeget, hamis.

Egy másik felvétel, amelyet a Russia Today készített, szintén erős bizonyítékokat ad a védelem kezébe. Ezen a felvételen már hang is hallható, amely szerint Ahmed H. szájából pont csitító mondatok hangzottak el. Egyszer a tömeg felé fordulva például azt mondja, „senki se legyen agresszív, és ne dobáljon semmit”, máskor a rendőröket kérdezi „mit kell tennünk”, vagy kérleli őket „betegek, gyerekek is vannak velünk, mit kell tennünk?”. Van olyan pillanat is, amikor azzal győzködi a rendőröket, hogy „mi szeretünk titeket, segítsetek”. Az is kiderül, mielőtt Ahmed H. agresszívan lépett volna fel, és amikor már látszik, hogy nem tudja megakadályozni a konfliktus elfajulását, magába roskadva az arcát a kezébe temetve ül hosszú ideig.

A felvételből egyértelműen kitűnik, Ahmed H. próbált tárgyalni a rendőrséggel és közvetíteni a menedékkérők felé, és nem igazak a vádpont azon állításai, hogy ő szította volna a feszültséget a határátkelőnél.

Ahmed H. ügye az első pillanatól kezdve a kormány migrációhoz kapcsolódó propagandakampányának része volt. A korábbi másodfokú tárgyalás előtt az M1 élőben közvetítette az eseményeket, majd elkapcsoltak az ítélethirdetés előtt. Az előtt az ítélethirdetés előtt, amely kimondta, első fokon a bíróság indoklás nélkül válogatott a figyelembe vett bizonyítékok között. De a kormány gyakran használja Ahmed H. ügyét a civilek, vagy az unió elleni propagandaháborúban is, azt állítva, terroristákat védenek a kormánnyal kritikus szervek.

Az esetben furcsa, hogy első, kirendelt védőjét akkor cserélték le, amikor az a sajtónak azt nyilatkozta, a kihallgatások során fel se merült a terrorizmus vádja. Majd miután védőjét lecserélték, rögtön meg is vádolták Ahmed H.-t terrorizmussal.

De érdekes az ügy kapcsán, hogy a HVG annak idején ügyvédi információra alapozva írta meg az első fokon eljáró bírónő kapcsolatait, amiből kiderült, élettársának ügyvédi irodája több kormányzati megrendelést is kapott. A bírónő irodája pedig szomszédos a Fidesz volt szegedi országgyűlési képviselőjének irodájával, de ebben az irodaházban van irodája a szegedi bírói kollégium azon vezetőjének élettársának is, aki a HVG cikke szerint Ahmed H. ügyét elsőfokon fideszes kapcsolatokkal rendelkező bírának szignálta ki.

Ahmed H. újabb első fokú perében, március közepén születhet döntés.

Címlapkép: Ahmed H. másodfokú pere 2017. októberében. Fotó: Pál Anna Viktória