Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Eldőlni látszik: a német szociáldemokraták koalícióra lépnek Merkelékkel

Ez a cikk több mint 6 éves.

Több mint 24 órán át tartó tárgyalások után megszületett a döntés: a német szociáldemokrata párt (SPD) valószínűleg újra nagykoalíciót alkot Merkel konzervatív pártjával, a CDU/CSU-val.

A tárgyalások a szeptemberben megtartott választások óta húzódnak, a koalíció gondolatát a szociáldemokraták elnöke, Martin Schulz eredetileg elutasította. Azonban miután a Zöldekkel és a liberális FDP-vel gyorsan kudarcba fulladtak a tárgyalások, az SPD-re nagy nyomás helyeződött, hiszen addig nem alakulhatott kormány, amíg Merkelék nem léptek szövetségre valamelyik másik parlamenti párttal.

A szeptemberi választások történelmi vereséget hoztak az SPD-nek, a második világháború óta nem szavaztak rájuk ennyire kevesen: a szavazatoknak összesen a 20,5 százalékát nyerték el, de a CDU/CSU is csak 33 százalékot kapott. A szélsőjobboldali AfD viszont a korábbi évekhez képest jól teljesített, 12,6 százalékkal a harmadik legnépszerűbb pártként került be a parlamentbe.

Miután novemberben a liberális FDP kiszállt a koalíciós tárgyalásokból, egy darabig az is felmerült, hogy előrehozott választásokat kell tartani a patthelyzet feloldása érdekében. A tárgyalófelek akkor a menekültpolitika és az energia-és klímapolitika feletti konfliktusaik miatt nem tudtak megegyezni.

Péntek reggel Martin Schulz bejelentette, hogy pártjának vezetői egyöntetűen megegyeztek abban, hogy a pártnak javasolni fogják a kancellár pártjával való koalícióra lépést. A tényleges koalíció megszületéséhez már csak a szociáldemokrata párt egészének támogatására van szükség, amely a január 21-i kongresszuson fog eldőlni.

A CDU/CSU és az SPD vezetői a hosszas tárgyaláson több fontos pontban is megállapodtak, melyet egy 28 oldalas tervezetben közzé is tettek. 2021-ig tíz milliárd euró adócsökkentést ígértek, valamint növelnék a lakhatásra, oktatásra és tudományos kutatásra szánt támogatások mértékét. A menekültpolitika kérdésében is megállapodtak, felső korlátot adtak meg az évente befogadható menekültek számában: évente maximum 200 ezer menekültet fogadnának be ezentúl.

A tervezet fontos pontja még az, hogy további korlátokat helyeznének a fegyverexportra és azonnali hatállyal beszüntetnék a fegyverkereskedelmet azon országokkal, melyek érintettek a jemeni konfliktusban – ez valószínűleg leginkább Szaúd-Arábiát érintené. A Törökország EU-s csatlakozásáról szóló tárgyalásokat felfüggesztenék az országban tapasztalható emberi jogi visszaélések miatt.