Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy politikai per sosem lehet igazságos – Azonnali szabadságot Ahmed H.-nak!

Ez a cikk több mint 6 éves.

2018. január 8-án és 10-én a magyar állam Ahmed H. ellen indított bírósági eljárása ismét bővelkedett az abszurd és végeláthatatlan vallomásokban. Ahmed ügyét jelenleg újra első fokon tárgyalják, miután másodfokon az elsőfokú ítéletet hatályon kívül helyezték. A Szegedi Ítélőtábla arra hivatkozott, hogy az elsőfokú bíróság az egymásnak ellentmondó bizonyítékokat nem mérlegelte megfelelőképpen. A Legfőbb Ügyészség jogorvoslattal fordult a Kúriához, melynek a Kúria helyt adott, és törvénysértőnek ítélte az Ítélőtábla döntését.

A „Szabadságot a Röszkei 11-nek Hálózat„ állásfoglalása

Az Ahmed H. ügyében hétfőn és szerdán újra ülésező elsőfokú bíróság elismételte az előző eljárás során elhangzott rendőri vallomásokat, Ahmed H.-t szembesítette korábbi vallomásaival, ismét végigelemezte a videófelvételeket, új tanúkat és bizonyítékokat azonban nem vont be.

Az egyetlen különbség a bíró személye, aki – az előző bíróval ellentétben – nem veszi át nyíltan az ügyész szerepét és a bírósági eljárás szabályait követve megpróbálja egy tisztességes tárgyalás látszatát fenntartani. Nemcsak kérdéseket tesz fel Ahmed H.-nak, hanem meg is hallgatja  válaszait.  Lehetséges lenne, hogy ezúttal egy igazságos eljárásnak vagyunk tanúi, ahogy bizonyos riportok sugallják? Végre megfelelően működik a magyar igazságszolgáltatás, és győz az igazság?

A novemberi első fokú tárgyalásokról írt két részes riportunk itt és itt, röszkei konfliktusról és utóéletről írt elemzésünk pedig itt olvasható.

Ahmed H. immár több mint két éve van börtönben, a cipruson élő családjától elválasztva. Egy vasútállomáson, alvás közben tartóztatták le néhány nappal a röszkei tüntetések után, és terrorcselekmény elkövetésével vádolták meg. (Képzeljünk el egy „terroristát”, amint az ország „megtámadása” után békésen alszik egy vasútállomáson, miután visszatért a „tett” színhelyére!)

Ahmed H. elfogásával egy időben a magyar állam ugyanazokat a menekülteket szállította buszokkal a horvát határról Nyugat-Európa felé, akiket 3 nappal korábban a TEK emberei vertek meg és szorítottak vissza Szerbiába a röszkei határátkelőnél. Azt, hogy egy tett hol és mikor számít bűncselekménynek, mindig az állam határozza meg.

A bírósági tárgyalásokon sosem hangzott el, hogy Magyarországon és Európában emberek ezreit tartják fogva börtönökbenatározatlan ideig, emberi méltóságuktól teljesen megfosztva. Arról sem volt szó, hogy a szögesdróttal körülvett határ közelében minden éjjel határvadászok üldözik és kínozzák a dokumentum nélkül menekülő embereket. Számunkra lényegtelen, hogy az új bíró kevésbé rasszista-e az előzőnél, mivel

ennek a tárgyalásnak egyáltalán nem lett volna szabad megtörténnie. Az Ahmed H. elleni eljárás soha nem lesz más, mint politikailag motivált koncepciós per.

Ahmed H.-t ugyanis a Fidesz-kormányzat arra szemelte ki, hogy ő legyen a menekültek kriminalizálásának reklámarca, „a veszélyes terrorista migráns”. Ennek szellemében alkották meg „a röszkei csata” koncepcióját a történteket eposzi küzdelemként interpretálva, amelyben a rendőrök hősiesen védték a hont az ádáz támadó hordákkal szemben. Ebben az olvasatban a Fidesz-kormány a fehér Európa és a keresztény értékek megmentője.

A röszkei pereket követve tanúi lehetünk annak, hogy a hatalom a kollektív emlékezetet formálva hogyan torzítja el az egyenlőségért folytatott küzdelmek céljait, és hogyan alakítja ezáltal a történelmet. 2015 szeptember 16-án emberek ezrei tüntettek a magyar-szerb határnál a mozgásszabadságért. Az emlékezés, és mások emlékeztetése, az elnyomással szembeni ellenállásunk része kell hogy legyen.

Egy politikailag motivált koncepciós per sosem lehet igazságos.

Nem fogadhatjuk el az igazság illúzióját – legyen bármilyen „kedves” is az új bíró – hisz tisztában vagyunk vele, miféle bűnöket követ el az állam – hogyan alkotta meg a hazug összefüggést a migráció és a terrorizmus között, és hogyan fojtja el a szolidaritási mozgalmakat.

Ezért nem tisztességes eljárást követelünk Ahmed H.-nak, hanem azonnali szabadonengedését! A migráció és a tüntetés nem bűncselekmények!

Ahmed H.-nak január 8-a és 10-e után 10-én lesz tárgyalása, ítélet februárban várható. Mutassunk szolidaritást Ahmed H-val! (Frissítés 01.13.: Ahmed H. tárgyalása március 14-én és 19-án folytatódik, ekkor várható elsőfokú ítélet is.)

Azonnali szabadságot Ahmed H.-nak és az összes politikai fogolynak!