Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Eldördült a startpisztoly: így reagáltak a pártok a választás időpontjának bejelentésére

Ez a cikk több mint 6 éves.

Áder János köztársasági elnök csütörtökön reggel bejelentette, hogy a 2018-as országgyűlési választást április 8-ra tűzte ki (9 óra 58 perckor került ki az MTI-re).

Aztán ahogy telt a nap, a választásra készülő pártok is sorra reagáltak a hírre. Mutatjuk, hogyan.

A leggyorsabb a KDNP volt (12:00), reakciójuk is ebben a szellemben fogant:

Minél előbb, annál jobb – kommentálta Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője a nagy bejelentést.

Ezután az Együtt következett (12:20) „Itt a lehetőség, megtörni a Fidesz hatalmát!” című közleményével.

 „Az Együtt felkészült a választásokra. Kidolgozott programunkban egyedüli magyar pártként egyszerre teszünk javaslatot egy szabad és összetartó Magyarországra. „

A sort a Fidesz folytatta (12:26), kötelező kűrt mutattak be:

A Fidesz készen áll az április 8-ára kitűzött országgyűlési választásra, amelybe azonban Soros György be akar avatkozni – mondta Gulyás Gergely frakcióvezető.

A DK kegyesen beleegyezett (12:29):

A Demokratikus Koalíciónak megfelel, hogy a köztársasági elnök a lehető legkorábbi időpontra írta ki a parlamenti választást, mert kevesebb mint három hónap múlva Orbán Viktor kormánya bukni fog –  mondta Gréczy Zsolt, az ellenzéki párt szóvivője.

A pártközlemények sorát a Nemzeti Választási Iroda szakította meg (13:42):

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) felkészült az április 8-ai országgyűlési választás lebonyolítására közölte Pálffy Ilona, az NVI elnöke.

Érdekesség ehhez: a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete már korábban jelezte, hogy a vállalhatatlanul alacsony bérek és a fogyóban lévő képzett munkaerő miatt olyan helyzet alakult ki az ágazatban, ami még az áprilisi választást is ellehetetlenítené, sok helyen ugyanis a szakemberhiány miatt képtelenség lenne megtartani azt.

Az MSZP és a Párbeszéd közösen értékelt (14:18):

Közös listát állít az MSZP és a Párbeszéd, a névsort Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke vezeti, aki a két párt közös miniszterelnök-jelöltje is lesz – mondta Molnár Gyula, az MSZP elnöke .

A szocialista politikus szállította a legadekvátabb hasonlatot is:

„A startpisztoly eldördült.”

Mintha az elmúlt időszakban már nem mindenki az április elején esedékes választásra készülődött volna…

Az LMP már a korszakváltásra készül (15:31):

Az LMP örül annak, hogy Áder János köztársasági elnök a lehető legközelebbi időpontra, április 8-ra tűzte ki a választást, mert ez azt jelenti, hogy így a lehető leggyorsabban kezdődhet meg a korszakváltás Magyarországon és a lehető leghamarabb el lehet zavarni a Fidesz-KDNP kormányt – jelezte Kanász-Nagy Máté, a párt szóvivője.

A Jobbik is örült az időpontnak, csak némileg más okból, mint a többiek (16:33):

Z. Kárpát Dániel, a párt alelnöke elsősorban az Állami Számvevőszék által rájuk kiszabott bírságra, és annak következményeire koncentrált. Azt is megjegyezte: meg kell kérdőjelezni a választások legitimitását, ha a kormánypártok túlhatalmának egyértelmű jelei így maradnak. De azért hozzátette azt is, hogy örül neki, hogy lerövidül a kampány, mert nem tetszik neki, hogy ilyenkor programalapú viták helyett „egymás édesanyjának a hogylétével vannak elfoglalva” a különböző pártállású emberek.

A Momentum csak késő este (21:00), a Facebookon reflektált a választások kiírására, méghozzá így:

„Gyertek. Jövünk. Már csak 88 nap van hátra a Remény Napjáig.


A mai nap folyamán egyébként egyeztetett az egyéni jelöltállításról az MSZP, a DK és az Együtt elnöke. A megbeszélés után nem sokkal Juhász Péter csalódottságának adott hangot, ugyanis meglátásuk szerint az MSZP nem nyitott a koordinációra, ellentétben a DK-val. Molnár Gyula viszont azt mondta, még semmi nem dőlt el, egyelőre egy informális megbeszélést tartottak csak. Gyurcsány Ferenc nem nyilatkozott semmit.