Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Jóváhagyta az Állami Számvevőszék az Együtt büntetését is

Ez a cikk több mint 6 éves.

Jóváhagyta az Állami Számvevőszék szerda este az Együttre előzetes vizsgálat után kiszabott tizenhatmillió forintos büntetést, tudta meg a Mérce a párttól. Az LMP-hez és a Demokratikus Koalícióhoz hasonlóan itt is a liberális párt irodabérletével találtak problémát, és a két előző esethez hasonlóan a piaci ár alattinak tartotta a Számvevőszék a bérleti összeget. Az LMP ezért 8 milliós büntetést kapott, míg Gyurcsány Ferenc pártja az Együtthöz hasonlóan 16 millió forintot.

Kép: Együtt, Facebook

Szigetvári Viktor, az Együtt választmányi elnöke ma azt közölte, csapdahelyzetet teremtett számukra Varga Mihály gazdasági miniszter reggeli bejelentése, mely szerint a miniszter az Állami Számvevőszék büntetéseinek elhalasztását, illetve részletfizetést indítványozott a NAV-nál.

Szigetvári értékelése szerint ezt a júliusi halasztást ők azért nem tudják elfogadni, mert ezzel önkéntelenül is beismernék, hogy valami nincs rendben a párt gazdálkodásában, holott ez nyilvánvalóan nem igaz.

A Jobbik részéről Volner János frakcióvezető hasonlóképpen úgy vélte, akármilyen kompromisszum azt jelentené, hogy a párt elfogadja legitim büntetésnek a több, mint 600 millió forintos bírságot, amely egyébként tönkretenné anyagilag a pártot. Ezért ő is azt mondta, számukra csak egy megismételt ÁSZ-vizsgálat felelne meg.

Az Együtt gazdálkodásában állítólagos visszásságokat felfedező ÁSZ jelentés, amely az eredeti, ma jóváhagyott 16 milliós büntetést is megállapította viszont több kérdést is felvetett. Juhász Péter korábban például arról érdeklődött személyesen az ÁSZ szóvivőjénél, honnan tudták a felülvizsgálati szerv adatai, a párt melyik adományozója párttag, ugyanis ez az adatvédelmi törvény szerint érzékeny, személyes adatnak számít, amelyről a Számvevőszék elvileg nem tudhat.