Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Jobbik szerint a Fidesz meg akarja semmisíteni a pártot

Ez a cikk több mint 6 éves.

Nem reagált érdemben az ÁSZ a Jobbik megjegyzéseire, ez is azt bizonyítja, hogy a cél a Jobbik megsemmisítése – mondta sajtótájékoztatóján Volner János, a Jobbik alelnöke. Az Állami Számvevőszék ma délután jelezte: nem fogadják el a Jobbik megjegyzéseit, amiket a párt az ÁSZ jelentéstervezetével kapcsolatban tett. Ez azt jelenti, hogy a Jobbiknak 15 napon belül kötelessége befizetni azt a 331 millió forintot a központi költségvetésbe, ami az ÁSZ szerint az illegális támogatás mértéke.

A Jobbik rendkívüli sajtótájékoztatót tart, miután az Állami Számvevőszék bejelentette, hogy 15 napjuk van befizetni a 660 milliós büntetést.Cikkünk a témában: https://merce.hu/2018/01/08/lepett-az-asz-15-napja-van-a-jobbiknak-hogy-befizesse-a-660-millios-buntetest/

Posted by Mérce on Monday, 8 January 2018

Volner arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy az ÁSZ – noha törvény szerint kötelessége lenne – nem véleményezte és válaszolta meg konkrétan és tételesen a Jobbik kifogásait, amiket a jelentéstervezethez még decemberben fűztek.

Az eljárás tanulsága Volner szerint az, hogy Orbán Viktor meg akarja szüntetni a legerősebb ellenzéki pártot.

A Fidesz Volner szerint retteg a Jobbiktól, és a párt által tervezett elszámoltatástól. Az állami szervet ezért Volner szerint Orbán saját hatalma érdekében használja, hogy koncepciós eljárásban megsemmisítse a kormányváltásra készülő pártot.

Újságírói kérdésre Volner elmondta, a Jobbiknak nincs pénze arra, hogy kifizesse a bírságot, ezért a korábban indított gyűjtést folytatják. Arról, hogy egyáltalán befizetnék-e a büntetést, vagy sem, elnökségi ülésen fognak dönteni a héten. Az LMP és a DK, akiket az ÁSZ szintén megbírságolt, már korábban kijelentette, nem fogja befizetni a bírságot.

Az ÁSZ decemberben amiatt bírságolta meg a Jobbikot, mert a párt szerintük a Simicska Lajos tulajdonában álló plakátcégektől a listaár alatt vásárolt plakátokat. Az ÁSZ-jelentés szerint ezzel 331 millió 660 ezer forint nem pénzbeli hozzájárulást kapott a párt.

Az ÁSZ kora délután tette közzé felhívását, amiben azt közölte a Jobbikkal, nem fogadják el a jelentéstervezethe fűzött megjegyzéseiket. Az állami szerv szerint a Jobbik nem tudta bizonyítani, hogy szabályosan gazdálkodott, és nem jutott hozzá tiltott módon forrásokhoz. A Jobbik büntetését így az ÁSZ fenntartja, a pártnak 15 napja van, hogy a költségvetésnek megtérítse a 331 millió forintot, a büntetés másik felét, további 331 millió forintot a párt jövő évi támogatásából vonnak le.

A Jobbik szerint az ÁSZ eljárása több szempontból sem elfogadható. A párt állítása szerint az Állami Számvevőszék jelentése nem tartalmazta, milyen adatok alapján, hogyan számolták ki a bírságot. Volner a sajtótájékoztatón is hangsúlyozta,

az ÁSZ direkt akadályokat is gördített az elé, hogy meg tudjanak felelni a vizsgálatnak, 2 óra után lezárta az online adatszolgáltató felületet, és nem fogadta be azokat a dokumentumokat, amelyek a párt szerint bizonyítják ártatlanságukat.

Az Állami Számvevőszék a Jobbik mellett – kisebb öszegekre – más ellenzéki pártokat is megbírságolt. Az érintett pártok elküldték az ÁSZ-nak a rájuk vonatkozó jelentéstervezethez fűzött megjegyzéseket, esetükben az ÁSZ válaszára  még várnunk kell.