Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Trumpnak nem sikerült betiltatnia a róla szóló új könyvet

Ez a cikk több mint 6 éves.

Amerikai, keleti-parti idő szerint reggel vette kézhez Michael Wolff és kiadója, Henry Holt Donald Trump amerikai elnök jogi képviselőinek levelét, amelyben felszólítják őket az január 9-én kiadni tervezett Fire and Fury: Inside the Trump White House (Tűz és harag: Trump Fehér Háza belülről) című botrányosnak ígérkező riportkönyv visszavonására. A jogi irat szerint Holtnak és Wollfnak is azonnal el kellene állnia a publikálástól, újranyomástól és terjesztéstől is, különben „rágalmazás” vádjával indít ellenük pert az elnök.

A kiadó nemhogy engedelmeskedett volna, de válaszképp pár nappal előrehozta a könyv publikálását.

Trump és Bannon – itt még szent a béke / Fotó: Time Magazine

A Fire and Fury Michael Wolff újságíró riportkönyve a megválasztásától tavaly októberig, az elnök és legfontosabb emberei, barátai, a vele barátságos média vezetői köreire rálátó szemtanúkkal készült. Wolff könyvéből először tegnap szivárgott ki az elnök volt, szélsőjobboldali tanácsadója Steve Bannon éles kritikája az elnök családja és az orosz kormány kapcsolataival szemben. A kirúgott tanácsadó ugyanis „árulásnak” bélyegezte a találkozókat.

Csütörtök reggel azután maga Wolff terjedelmes részletet közölt a készülő könyvből a New York Magazine és a Hollywood Reporter hasábjain, minden valószínűség szerint az itt publikált kínos részletek váltották ki Trump haragját.

Jogi szakértők szerint valódi perre minden valószínűség szerint nem kerülhet sor az ügyben, a CNN magán-kábelcsatorna online kiadása azonban megjegyzi, Trump ezzel a lépéssel eszkalálta a média és újságírók ellen viselt háborúját. Trump jogi képviselője Charles Harder korábban Bannont is perrel fenyegette meg kijelentései miatt az elnök nevében.

Miután szerdán kiszivárgott Bannon hazaárulózása, a még csak előjegyezhető könyv máris bestseller az Amazonon és a toplisták élére ugrott az Egyesült Államokban. A kinyomott példányokat pedig már országszerte megkapták a könyvesboltok. A könyvbemutatóra jövő kedden került volna sor, de az elnök ügyvédeinek fenyegetőzése nyomán már pénteken megjelenik a könyv.

(CNN Money, The Guardian)