Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Rétvári Bence szerint a kormány megteremtette a nyugdíjasok létbiztonságát

Ez a cikk több mint 6 éves.

Rétvári Bence szombat reggel sajtótájékoztatót tartott Budapesten a nyugdíjasokat érintő juttatásokról. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára hangsúlyozta, hogy a kormány az elmúlt években megteremtette a méltó, tisztességes idős kor feltételeit, és a nyugdíjasok 2018-ban is számíthatnak majd rájuk.

Hogy mivel érte el ezeket az idilli körülményeket a kormány? Rétvári szerint a nyugdíjemeléssel, ami jövőre további 3 százalékkal növekszik, a nyugdíjprémiummal, amire a 2018-as költségvetésből is félre terveznek rakni 32 milliárd forintot (amennyiben a gazdaság továbbra is bővül), és a karácsonyi 10 ezer forintos ajándék Erzsébet-utalványokkal.

Rétvári sokat emlegette a 2010 előtti időket is: kiemelte, hogy a mostani nyugdíjemelési rendszert úgy hozták létre, hogy abból a nyugdíjasok csak hasznot tudnak húzni, ellentétben a 2010 előttivel, amikor sok idős embert sodort bizonytalanságba a 13. havi nyugdíj megvonása. Ráadásul azóta összesen 28,5 százalékkal növekedett a nyugdíj összege.

De nézzük a konkrétumokat. Ha összeadjuk, 121 ezer forintos átlagnyugdíjjal számolva az idei év végén a különböző juttatások plusz 32 ezer forintot jelenthetnek egy nyugdíjas számára. Azonban ennek az összegnek a nagy részét csupán egyszeri alkalommal kapja majd kézhez.

Miből adódik össze?

  1. A nyudíjprémiumból: ezt év végén kapják egy összegben a nyugdíjasok. A mennyisége úgy jön ki, hogy az idei GDP növekedésének mértékéből (nem az MNB által megállapított 3,9%-os növekedéssel kell számolni, hanem a 4,1%-kal, amit a parlamenti többség beleírt a költségvetésbe) ki kell vonni 3,5 százalékpontot, és a kapott összeget a nyugdíj negyedével, de maximum 20 ezerrel megszorozni. Tehát havi 80 ezer forintos és annál magasabb nyugdíjtól számolva mindenképp 20 ezerrel kell szorozni.Ez havi 80 ezres nyugdíj felett 12 ezer forintot jelent (0,6 x 20 000), de például 70 ezresnél már csak 10 500-at (0,6 x 17 500).
  2. Az idei nyugdíjemelés összegének inflációhoz mért korrigálása: 2017-ben 1,6 százalékos volt a nyugdíjemelés mértéke, az infláció mértéke pedig 2,3 százalék. Ezt a különbséget korrigálja az állam az év végén úgy, hogy a kettő közötti különbséget, azaz a nyugdíj 0,7 százalékát kifizetik januárig visszamenőleg.Tehát 121 ezer forinttal számolva ez az összeg 10 164 forint (847 x 12).
  3. A karácsonyi ajándék Erzsébet-utalvány: itt legalább nem kell matekozni, a karácsonykor minden nyugdíjasnak kézbesített utalvány kereken 10 ezer forintot ér. Azt mondjuk nagyon fontos ehhez hozzátenni, hogy ezt csak élelmiszervásárlásra lehet felhasználni, a rezsit nem lehet belőle befizetni.

Ehhez jön még jövőre a beígért 3 százalékos nyugdíjemelés, amiről Rétvári ugyan azt mondja, hogy átlagosan havi 4000 forinttal fogja megemelni a nyugdíjakat, de ha az átlagnyugdíjjal számolunk, akkor ez csak havi 3630 forintot jelent.

Vagyis napi plusz 121 forintot.

Ez az összeg amellett, hogy az elmúlt egy évben mennyit drágultak csak az alapélelmiszerek, egészen eltörpül. A Pénzcentrum októberi cikkében írja, hogy „az elmúlt 12 hónap alatt az élelmiszerek ára 3,1 százalékkal emelkedett, ezen belül a vaj, vajkrémé 16,5, a sajté 9,5, a sertéshúsé 8,5, a kávéé 7,1, a kenyéré 5,9, a párizsi, kolbászé 5,8 százalékkal. […] A legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk drágultak, átlagosan 6,0 százalékkal.” De például a tojás ára is durván emelkedett november végén, a legolcsóbb fajta 30-36 forintról 50-60 forintra drágult darabonként.

Érdekes módon Rétvári az alapvető élelmiszerek áfájának csökkenését is említette, amikor arról beszélt, hogy milyen intézkedések segítették elő még idén a nyugdíjasok kiadásainak csökkentését. De ahogy korábban is írtuk, az áfacsökkentés nem feltétlenül jár együtt az árak csökkenésével, ahogy ez az élelmiszerek drágulásából is látszik.

Rétvári szerint  a választásoknak az is a tétje, hogy a kormány meg tudja-e védeni a nyugdíjasokat, vagyis folytatódik-e az a kormányzás, amely garantálja a nyugdíjasok létbiztonságát. Vajon ki értene egyet azzal, hogy napi plusz 121 forint, és év végén még 30 ezer egyenlő a létbiztonság megteremtésével?

(MTI)