Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kimenekítik a súlyos betegeket a szíriai Ghútából

Ez a cikk több mint 6 éves.

A Nemzetközi Vöröskereszt és a Szíriai Arab Vörös Félhold munkatársai ma engedélyt kaptak Damaszkusztól 30, orvosi felügyeletre szoruló szíriai civil, köztük több gyermek evakuálására, a kormányerők által ostromlott, de lázadók által még tartott területen. Az akcióra nemzetközi nyomás után került sor: többek között Recep Tayyip Erdogan török elnök, Abdallah jordán király és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is felszólította Aszadot, biztosítsa a kritikus egészségügyi helyzetben lévő, többek között rákkal küzdő, civilek kijutását és orvosi ellátását. A szír elnök ennek a nyomásnak meghajolva engedte be a humanitárius dolgozókat.

Négy kritikus állapotban lévő beteget már biztonságosabb szíriai kórházakban helyeztek el, a következő napokban pedig az összes, evakuációra kijelölt 30 civilt kihozzák.

A nyugat-szíriai Ghútában öt éve ragadt bent több, mint 400,000 civil, csapdába esve az iszlamista lázadók és az Aszad-párti Szír Arab Hadsereg meg-megújuló térségbeli összecsapásaiban. Ugyan az Aszadot támogató Oroszország, Irán valamint a lázadókat pártoló Törökország korábban megegyezett abban, Ghútát de-eszkalációs zónának tekintik, most Aszad serege mégis újra megtámadta az itt elszigetelten magukat beásó felkelőket.

Az öt éve tomboló szíriai polgárháború ma már hosszan elnyúló lezárásához érkezett, amely során a damaszkuszi erők fokozatosan, és olykor kegyetlen eszközöket is bevetve igyekeznek az utolsó ellenálló gócpontokat is felszámolni. A harcba korán beavatkoztak a környékbeli nagyhatalmak, valamint Oroszország és az USA is.

(Guardian)