Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ferenc pápa: Mindenki számára kell legyen hely a Földön

Ez a cikk több mint 6 éves.

Ferenc pápa a karácsonyi éjféli misén mondott beszédében Szűz Mária és Szent József betlehemi utazását azoknak a vándorlásához hasonlította, akik ma kényszerülnek arra, hogy egy jobb élet vagy a túlélés reményében elhagyják szülőföldjüket.

A pápa szerint a népét, otthonát, földjét elhagyó Szent József és Szűz Mária nyomdokait követi az a több millió ember, aki akaratán kívül hazája elhagyására kényszerül. A pápa azt a reményét fejezte ki, hogy

Krisztus születése után senki nem érezheti úgy, hogy nincs számára hely a Földön.

Ferenc pápa központi szerepet tulajdonít a migráció kérdésének, amit a 21. század egyik legnagyobb globális kihívásának tekint. Augusztusban akciótervet javasolt a nemzetállamok kormányainak, amiben például azt állította, hogy az emberi biztonságot és méltóságot előbbre valónak kell tekinteni, mint a nemzeti biztonságot, és arra hívta fel a kormányokat, hogy az emberi méltóság érdekében  az országukba illágálisan érkezőket ne tartsák őrizetben, dolgozzanak ki más megoldásokat az érkezők fogadására.

A pápa egyik első pápai útja Lampedusára, a Földközi-tengeri menekült-útvonal egyik legforgalasabb állomására vezetett, és több alkalommal szállásolt el menekülteket a Vatikánban.

(Guardian, MTI)

Címoldali kép: AFP