Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Putyin fő kihívója összegyűjtötte az ajánlásait, de valószínűleg nem engedik indulni az elnökségért

Ez a cikk több mint 6 éves.

A korrupció-ellenes aktivizmusáról ismertté vált Alexej Navalnij támogatói ma 20 városban gyűltek össze, hogy jelöljék a politikust a 2018-as elnökválasztásra. Az ügyvéd évek óta Putyin legpotensebb ellenfelének számít Oroszországban, de valószínűtlen, hogy engedik indulni a választáson.

Navalnij a mai gyűlésen, fotó: AP, Pavel Golovkin

A jelölési kampány megkezdéséhez elég lett volna Navalnijnak 500 ajánlás, ha ez összejön, akkor kezdheti meg a jelöltté váláshoz szükséges egymillió aláírás összegyűjtését. A nagyobb erődemonstrációra azért volt szükség, hogy Navalnij mozgalma nyomást gyakoroljon a választási bizottságra. A korrupció-ellenes tüntetések miatt idén már háromszor is őrizetbe vett aktivistát ugyanis februárban 5 év felfüggesztett börtönre ítélték egy korrupciós ügyben. Navalnij szerint a bíróság döntése politikai motivációjú volt, és éppen indulását akarják ellehetetleníteni. A hatóságokat az Európai Tanács is arra szólította fel, hogy ne lehetetlenítsék el Navalnij indulását.

Az aktivista mellett 20 orosz városban tartottak támogatói gyűlést, ő maga pedig Moszkvában körülbelül 750 ember előtt beszélt, a beszámolók szerint a rendezvény leginkább egy amerikai elnökválasztási kampányrendezvényre hasonlított.

Navalnij arról beszélt, hogy Putyinnak nincs már tömegtámogatása. Az elnököt korrupcióval, népellenes kormányzással vádolta, szerinte az elnök elvette a szegény emberektől a milliárdos olaj-, a gáz-, és fémtartalékokat, eladta külföldre, még inkább elszegényítve az embereket.

„Ön ezt az országot az ön, a családja és a barátai személyes gazdagodására használta. Ezért nem érdemli meg, hogy továbbra is elnök legyen. Ön egy rossz elnök.”

– fogalmazott Navalnij, aki azt is kijelentette, sztrájkokra és az elnökválasztás bojkottjára fogja felhívni támogatóit, amennyiben nem engedik indulni.

Az ügyvéd-aktivista elsősorban a nagyvárosi fiatalok körében népszerű, akiknek a figyelmét sikeresen irányította a Putyin-rendszer korrupt jellegére. Egy júniusban készített videóban Medvegyev miniszterelnököt vádolta meg súlyos pénzek elsíbolásával. A videó nyilvánosságra kerülése után néhány nappal Moszkvában és más nagyvárosokban régen nem látott, több tízezres tömeg tüntetett. Igaz, Navalnijt már a tüntetés kezdetén őrizetbe vették, a tiltakozást pedig szétverték, és több száz főt őrizetbe vettek.

Navalnij az elmúlt hónapokban végigszántotta az országot, hogy a Putyin-rendszer ellen ágáljon, és növelje népszerűségét. Ilyesmit, vagyis valódi politikai kampányt Oroszország régen nem látott, Navalnijnak azonban népszerűsége ellenére sem volna sok esélye a választáson, még ha engednék is indulni. A teljesen uralt állami média, nagytőke és titkosszolgálati eszközök birtokában Putyinnak a felmérések szerint körülbelül 80%-os a támogatottsága.

(Guardian, bbc, Mérce)