Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nagyot ünnepeltek idén a kiskereskedők

Ez a cikk több mint 6 éves.

A hvg.hu karácsonyi gazdasági összefoglalója rámutat, hogy már az ezermilliárd forintos álomhatárt is átlépheti a kiskereskedelmi forgalom a karácsonyi szezonban. A bérek növekedésével párhuzamosan az árak is nőttek.

December 24-e, bár idén vasárnapra esik, továbbra sem munkaszüneti nap a törvény alapján.  Idén a munkaszüneti nappá nyilvánításáról szóló népszavazási kezdeményezés elbukott a kétszázezer támogató aláírás hiányában. Ha munkanap lenne 24-e, akkor annak ellenére, hogy ilyenkor valójában sokkal kevesebben és kevésbé hatékonyan dolgoznak, mint egy átlagos hétköznapon, mégis körül-belül 20-25 milliárd forintot jelent a GDP adatban a 24-ei munkanap.  Ez egy átlagos hétköznaphoz képest radikálisan alacsony szám, ahhoz képest, hogy egy hétköznap 130 milliárd forintot termel a magyar gazdaság.

A hivatalos statisztika szerint idén többet kerestek a magyarok. A héten megjelentek a legfrissebb kereseti adatok szerint az átlag bruttó 295 800 forint, ami 12,8 százalék emelkedés az elmúlt évhez képest. Persze az átlag nem fejezi ki a valódi társadalmi különbségeket. A 2016. végi inflációs jelentésében úgy számolt az MNB , hogy a mediánbér az idei minimálbér-emelés után úgy 70 ezer forinttal maradhat az átlagbér alatt.  

Az elemzők abban már hetekkel karácsony előtt a decemberi kiskereskedelmi forgalom bővülését várták. Németh Szilárd le is vezette ebből, hogy nincs szegénység, amelyet mi meg is cáfoltunk. Azt saccolták a közgazdászok, hogy közel 1050 milliárd forint körüli összeget hagyunk ott a boltokban. Főként az iparcikkek iránti kereslet bővült, a tavalyihoz képest közel tíz százalékkal. A KSH adatai szerint 10 százalékkal több bútort, 13 százalékkal több informatikai cikket vásárolnak a magyarok.

A bérekkel és a kereslettel együtt az árak is megnőttek.

Az eddigi szuper alacsony infláció az év végére meglendült. Aki pedig karácsonyi vacsora idén annál is jóval többe kerül, mint amennyit az éves infláció indokolna. Az ünnepre készülve megnézte a HVG, mennyiből lehet kihozni egy karácsonyi menüt a különböző üzletekben. Úgy találták, hogy négy emberre átlagosan 9920 forintból lehet főzni. Ez körülbelül 4%-kal több, mint tavaly ilyenkori bevásárlásoknál. A karácsonyi menü fontosabb összetevői közül a vaj, a ponty és kiváltképpen a tojás lett számottevően drágább, mint 2016 végén.

(HVG)