Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Úgy tűnik, hogy dolgozni akarnak a magyarok december 24-én

Ez a cikk több mint 6 éves.

Bíró Zoltán magánszemély kezdeményezte referendum aláírásgyűjtésében nem tudták a szükséges 200.000 aláírást összegyűjteni a résztvevő pártok és szakszervezetek, írta meg az MNO.

 

A december 24-ei szünnap nem új követelés, már számos törvényjavaslatot lesöpört az ügyben a Fidesz az asztalról. A december 24-ei munkaszüneti nap követelése azt jelenti, hogy a vasárnapi munkaügyi előírások alapján kell dolgozni. Gyakorlatilag ma nem teljes értékű munkanap a 24-e sok helyen kötelezően ki kell venni szabadságnak. A nagypénteket idén már munkaszüneti nappá változtatta a Parlament, ezért sem volt akkora az aktivitás a szakszervezetek részéről. A munkaadók pedig hevesen befeszültek a kérdésben.  

Bíró szerint azért nem szálltak be elegen a gyűjtésbe, mert az ívenként ezer forintos bírság, ami az ívek elhagyása után jár, elriasztotta a potenciális aktivistákat. Szerinte ez egy jogsértő szigorítás, és emiatt az Alkotmánybírósághoz fog majd fordulni. Jelenleg neki kell majd több százezer forintot befizetnie az elvesztett ívek miatt. Például az akcióban részt vevő Postások Független Érdekvédelmi Szövetsége (Pofész) által postára adott nyolcvan ív az örkényi abszurd szellemében a postai kézbesítés során eltűnt. A kezdeményezést segítő szakszervezetek és pártok átvállalták a büntetés befizetését az általuk átvett ívek után.

A Párbeszéd az aláírásgyűjtést összekötötte a Karácsony Gergely kormányfő-jelölti kampányával, a #LegyenKarácsony hashteggel. Az MSZP és a DK aktivistái is gyűjtöttek, a szocialisták a bevállalt negyvenezer szignóból harmincezret le is szállítottak, a gyurcsányisták néhány ezer aláírással járultak hozzá a gyűjtéshez. A Magyar Szakszervezeti Szövetség harminckétezer aláírást adott át a kezdeményezőnek.

(MNO)