Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Továbbra sem kell szerződést aláírni szex előtt Svédországban

Ez a cikk több mint 6 éves.

A Guardian tegnap hozta a hírt, azóta az AFP hírügynökség alapján nekik is módosítaniuk kellett a téves értesüléseket. Ez azonban nem akadályozta meg a magyar kormánymédia újabb dzsender-ellenforradalmár cikkét a témáról.

A brit sajtó nem először közöl pontatlan információkat a manapság a szélsőjobbos és konzervatív sajtóban mumusként emlegetett Svédországról. Most az járta be a hazai és nemzetközi oldalakat, hogy a #metoo kampány miatt törvényt módosított a svéd kormány, amelynek értelmében, mint állították, a hatálybalépés után a nemi erőszakkal megvádolt félnek kellene bizonyítania, hogy nem követett el semmit, illetve írásban kellene jelezni szexuális aktus előtt, hogy a másik fél beleegyezik-e.

A hírt még aznap, december 21-én módosítani kellett. A nemzetközi tudósítók ugyanis valamilyen okból félreértették Isabella Lövin miniszterelnök-helyettes szavait, és a valóságban a büntető-törvénykönyv úgy módosul, hogy ezentúl figyelembe veheti és vizsgálhatja az ügyészség és a bíróság is, megtörtént-e a szóbeli beleegyezés szexuális aktus előtt, amennyiben felmerül a nemi erőszak vádja.

Az AFP és a Guardian is hivatalosan elnézést kért a tévedésért.

Szó sincsen tehát arról, hogy a svéd ügyészségek és bíróságok leszámolnak az ártatlanság vélelmének jogi fogalmával, és pláne semmiféle szó nem esett semmiféle írásos dokumentumról. Annyi történt csupán, hogy Svédországot a kattintásvadász online média szokásához híven a South Park stílusában működő szociáldemokrata paródiaként ábrázolta, Stefan Löfven kormányának nagy vonalakban feminista külpolitikájára reagálva ezzel.

Tehát a mostani eset messze nem az első. Korábban folyamatosan áramlottak a kamuhírek arról, hogy muszlim érzékenység miatt nem lesznek karácsonyi dekorációk egy svéd város utcáin: valójában az elektromos rendszer meghibásodása miatt vetette le ezeket a helyi önkormányzat.

(Guardian/AFP)