Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több embert toloncoltak ki az USA-ból Obama első évében, mint idén

Ez a cikk több mint 6 éves.

Átlagosan több illegális bevándorlót toloncoltak ki az USA államai Obama alatt, mint amennyit Donald Trump első évében, írta a Politico az amerikai Bevándorlási és Vámhivatal (ICE) adatai alapján.

Az eddig közzétett, február és június közötti adatokat hónapra átlagolva az derült ki, hogy 2017-ben ez a szám havi 16.900 ember volt. Ez az Obama-kormány leglassabban pörgő éveinél is alacsonyabb.

Fotó: Wikimedia Commons

Összehasonlításképpen a konzervatív online újság megjegyzi, Barack Obama legkeményebb évében, 2012-ben 34.000 deportálást hajtottak végre a bevándorlási hatóság emberei.

Az elsőre meglepőnek tűnő különbségnek két fő oka lehet. Az egyik az, hogy Trump idegen- és főleg spanyolajkú bevándorló-ellenes kampánya, majd elnökké választása nyomán drasztikusan csökkenni kezdett az illegális határátlépést megkísérlők száma.

A másik, talán még lényegesebb tényező a bevándorlási ügyekkel foglalkozó bíróságok túlterheltsége. Ez az előző elnöki ciklusban is óriási volt, de most kiemelkedő: 620.000 ügy áll tárgyalás előtt, mivel Trump alatt jelentős mértékben lelassult a bírók kinevezése is.

A harmadik ok, amely további nagy adminisztratív késést okozott, az, hogy Trump igazságügyi minisztériuma kifejezetten a büntetett előéletű illegálisokat célozza, míg eddig ilyen kitétel nem szerepelt prioritásként a kitoloncolásokban. A módosítások miatt a minisztérium bejelentette, több száz bíró kinevezése is folyamatban van, hogy az ügymenetet meggyorsítsák.

(Politico)