Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Így nincs hatással a magyarországi politika a határon túli magyarok életére

Ez a cikk több mint 6 éves.

Gyakran ismételt érv a határon túli kettős állampolgárok szavazati joga ellen, hogy ne szavazzon az, aki nem viseli a döntése következményét. Többször is írtunk már arról, miért nem állja meg teljesen a helyét ez az érv, ám most itt egy újabb példa.

Az Átlátszó Erdély arról számolt be hétfőn, hogy az Orbán-Simicska háború miatt csőd szélére került Erdély legtöbb újságírót foglalkoztató médiavállalata, az Udvarhelyi Híradó Kft. A több napilapot (Krónika, Vásárhelyi Hírlap, Csíki Hírlap, Gyergyói Hírlap, Udvarhelyi Híradó), egy hetilapot (Erdélyi Napló) és az erdélyi magyar média egyik legolvasottabb hírportálját (szekelyhon.ro) működtető kiadó megvásárlását 2011-ben kapta meg feladatul a Fidesz gazdasági háttérembere, Simicska Lajos. Az ügylet le is zajlott, az oligarcha létrehozta a „Határok nélkül a magyar sajtóért” Alapítványt, amely mára 100 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik a portfólió fölött.

Orbán Viktor az új szászfenesi református templom avatóján (Fotó: Facebook / Orbán Viktor)

Az érintett médiumok már korábban is Fidesz-közelinek számítottak, a beszerzéssel a kormánypárt azt remélte, hogy biztos médiahátteret kap a Tőkés László vezetésével szerveződő erdélyi politikai tábor, melynek célja az RMDSZ kiütése lett volna.

Időközben megtörtént a Fidesz és az RMDSZ kibékülése, illetve lezajlott a G-nap is; Simicska pedig felajánlotta, átadja erdélyi sajtóérdekeltségeit, de az árat Orbánék sokallták.

A sajtóérdekeltség amúgy rossz szó, mert Simicska egyáltalán nem érdeklődött a portfolió iránt, pénzt sem kellett beleraknia, megoldották azt az állami cégek (Szerencsejáték Zrt., MVM stb.), amelyek évente többszáz milliós támogatásokat öntöttek a vállalatba.

A G-nap után azonban ezek a támogatások megcsappantak: 2016-ban a korábbi éves 3-400 millió forint helyett ennek nagyjából csak fele, 180 millió érkezett az alapítvány kasszájába.

Ezzel párhuzamosan az Udvarhelyi Híradó Kft. gazdasági igazgatója, Székely Róbert sem bánt túl jól a pénzzel, a cég folyamatosan hatalmas adósságokat görgetett maga előtt, az ügyben a román hatóságok büntetőeljárást is indítottak. A cég ügyeire rálátó egyik forrás azt nyilatkozta az Átlátszó Erdélynek, hogy Székely Róbert, illetve a cég egykori könyvelője többek között saját vállalkozásaik költségeit, luxuskiadásaikat is az Udvarhelyi Híradó Kft-re terhelték. Székelyt végül tavaly decemberben menesztették.

Idén novemberben lemondott a „Határok nélkül a magyar sajtóért” Alapítvány kuratóriuma is. Az információk szerint anyagi támogatást kértek az alapítótól, vagyis Simicskától, aki azonban válaszra sem méltatta a kérést. A médiavállalat jelenleg csődvédelem alatt áll.

Nem nehéz belátni, hogy a gazdasági igazgató hatalmas egyéni felelőssége mellett a budapesti hatalmi harcoknak is óriási szerepük van Erdély egyik legnagyobb médiavállalatának (csak a Székelyhon havonta majdnem 400 ezres látogatottsággal rendelkezik) szorult helyzetében.

A Fidesznek nem éri meg, hogy kifizessék Simicskát a portfólióért cserébe, annál is inkább, mert időközben reklámszerződések és támogatások révén a többi, nem ennyire egyértelműen Fidesz-barát erdélyi médiumba is beszállt. Simicskának meg az nem éri meg, hogy bármennyit is befektessen egy ilyen, számára marginális, kis politikai téttel rendelkező vállalatba.

Az egészet annyival is nyugtázhatnánk, hogy hát a forradalom fölfalja gyermekeit: végülis megérdemli mindenki a sorsát, semmi okunk nincs siratni egy Fidesz-közeli médiavállalatot. Meg végső soron majd úgyis kitalál valamit a kormány, és megmenti az övéit.

Csakhogy a káröröm és a „ne szavazzon, aki nem él itt” szólamai közepett elfeledkezhetünk a lényegről: az erdélyi magyar társadalom egyre inkább a Fidesz foglyává válik, ugyanúgy, ahogyan a magyar társadalom jelentős része is foglyává vált (csak egy beszédes adat: a magyar közmédia számít Erdélyben az egyik legfontosabb tájékozódási forrásnak). Végső soron Magyarországon belül is vannak régiók, ahol nagyítóval kereshetjük a kormánykritikus sajtót, és az olyan helyeket, ahol az oldás és kötés joga nem kizárólagosan a helyi narancspotentát kezében van.

Annak, aki valaha is őszintén le szeretné váltani a Fideszt, kezdenie kell majd valamit ezzel a foglyul ejtettséggel. Belhonban és külhonban egyaránt.