Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

8 kép, ami segít megérteni a jelenséget, amit úgy hívnak: emigráció

Ez a cikk több mint 6 éves.

A kormányzati gyűlölet-propaganda szitokszóvá tette a migráció kifejezést. Pedig a semleges jelentéstartalmú szó egyszerűen lakhely változtatást jelent. Ha elköltözünk egy munkahely miatt egy másik városba, vagy a szerelmünk után egy másik országba, az is migráció. A kényszerű migráció az, ha éhínség, háború vagy üldöztetés elől menekülnek el emberek.

A mai napon, december 18-án tartjuk az emigránsok nemzetközi napját, mert 1990-ben ezen a napon fogadta el az ENSZ közgyűlése a bevándorlók jogairól szóló egyezményt.  Az alábbiakban nyolc olyan ábrát mutatunk, ami segít megérteni a jelenséget.

A világon folyamatosan költöznek az emberek az egyik országból a másik országba. Az alábbi képen 2005 és 2010 közötti népesség mozgásokat ábrázolták, hogy honnan s hová költöztek az emberek.

Az illegális migráció eltörpül a jelenség egésze mellett. Az alábbi térképen az illegális határátlépések száma, és a migrációs útvonalak láthatóak az európai migrációs válságban.

A külföldön született lakosság aránya az egyes európai országokban, 2015-ben.

A bevándorló lakosság arányának a változása 2010 és 2015 között

Az alábbi térképen az látható, hogy melyik bevándorló csoport nőtt leginkább az egyes országokban 2015-ben.

Honnan vándorolnak ki legtöbben a térségünkből?

Melyik magyar megyékben van a legtöbb külföldön született ember?

A belső migráció is migráció. A pirossal jelölt területekre költöznek be, a kékkel jelölt területekről pedig elköltöznek a KSH adataiból készített térképen. A nagyvárosok vonzzák a népességet, a falvak elnéptelenednek.