Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Sorra állnak ki irodalmárok a zaklatás ellen

Ez a cikk több mint 6 éves.

Follinus Anna Junior Príma díjas költő még november végén beszélt arról, hogy 16 éves korától kezdve éveken keresztül szexuálisan, és „a fizikai agressziót leszámítva a bántalmazás összes” formájában bántotta egy könyvkiadót vezető házaspár. Pár hete a meg nem nevezett házaspár előáll cáfolni, így megtudhattuk, hogy a Stádium Kiadó vezetőiről, Kárpáti Kamilról és Lőkös Margitról van szó.

Ahogy Marton László esetében is történt, a cáfolat után újabb és újabb áldozatok álltak elő, akiket szintén zaklatott a házaspár. Több más nyilatkozat is született az ügyben, az Írószövetség elnöke, Szentmártoni János, aki szintén a Stádium körének tagja volt, például, ezt mondta:

„Kamil valóban sokszor élt azokkal a lélektani eszközökkel, amelyekkel egykori fogva tartói vagy kihallgató tisztjei, hogy befolyása alatt tartsa a kamasz tehetségeket.”

Öt költő, Oravecz Péter, Follinus Anna, Király Levente, Nagy Cili és Győrffy Ákos úgy döntött, visszaadják a Kárpáti által alapított Gérecz Attila-díját. Grecsó Krisztián pedig jótékonysági árverezi azt. Szerdán jelent meg 12 másik Gérecz-díjas költő nyilatkozata. Ebben azt írják:

„Mi, alulírott Gérecz Attila-díjas költők együttérzésünkről szeretnénk biztosítani Follinus Annát az őt ért, nemrég nyilvánosságra került zaklatások miatt, egyben kijelentjük, hogy elítélünk és elfogadhatatlannak tartunk minden testi és lelki bántalmazást. Fontosnak érezzük megjegyezni továbbá, hogy Follinus Anna bátor kiállása példaértékű lehet mindannyiunk számára, és nagy mértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy az eddig titokban tartott szexuális bűncselekmények napvilágra kerüljenek, és az elkövetők szembesüljenek tetteik súlyával és következményeivel.”

Ugyanakkor ők nem adják vissza díjaikat, hiszen az 2003 óta minisztériumi hatáskörbe tartozik, és – mint írják – szeretnék, ha a díj maga nem esne áldozatul a botránynak: „nagyon szeretnénk, ha a fiatal szerzők évek múlva is büszkék lennének, hogyha a Gérecz Attila nevét viselő díjban részesülnek.”

A 444 azt írja, hogy Follinus kiállása után az irodalmi életben is elindult valamilyen változás iránti vágy, az irodalmárokat tömörítő szervezetek mind a szexuális zaklatás feltárása, illetve megelőzése mellett tették le a garast.

(Címlapkép: Nefmi)