Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tagadják a fiatal ellen elkövetett nemi erőszakot a Stádium Kiadó vezetői

Ez a cikk több mint 6 éves.

A Junior Prima díjas költő, Follinus Anna a Díványnak adott interjúban beszélt arról, hogy 16 éves korától kezdve éveken keresztül szexuálisan, és „a fizikai agressziót leszámítva a bántalmazás összes” formájában bántotta egy kiadót vezető házaspár.

Follinus nem nevezte meg a bántalmazóit, életrajza alapján viszont egyértelműen a Stádium Kiadóról volt szó, ahová 16 évesen került, mikor már 3 év önálló költői munka volt mögötte. 13 éven keresztül tagja volt a Stádium Kiadó Fiatal Írók Körének, és 2003-ban itt adta ki első, Nélkülem élek című kötetét is.

A kiadó vezetői, Lőkös Margit és Kárpáti Kamill a Stádium Kiadó honlapjára kirakott üzenetben reagáltak a költőnő vádjaira.

A költőnő állítása szerint az akkor 71 éves férfi és 49 éves nő négy éven keresztül, rendszeresen megerőszakolta a fiatalkorú lányt. Follinus érzelmi bántalmazásról is beszélt, azt mondta, a pár bevonta őt a házasságuk dinamikájába:

„A férfi és a nő között is voltak feszültségek, féltékenységek, amiben próbáltak felhasználni engem egymás ellen, viszont ha az én szükségleteimről vagy jogaimról volt szó, olyankor mindig összezártak.”

Elmondása szerint huszonéves korára ért véget a szexuális visszaélések sorozata, de a traumát még hosszú évekig hordozta párkapcsolataiban, identitásában. Csak évekkel később ébredt rá, mi történt vele, mikor a férfi egy pedofil ügyet úgy kommentált: „Milyen prűd a világ.”

„A férfi úgy gondolta, hogy a szövegeimmel éppúgy, mint velem, bármit megtehet, és talán ez járt a legkomolyabb következményekkel, hiszen legbensőbb énemet érintette. Éveken át próbáltam felhagyni az írással annak reményében, hogy ezáltal megszabadulhatok tőlük, de rájöttem, így magamat is elveszíteném. Végül egy verssel szabadultam fel.”

Lőkös Margit és Kárpáti Kamill, a kiadó vezetői a Stádium honlapján kiadott közleménye alapján „a vádak hamisak”. A 444 szerint a közleményt a két szerkesztő együtt jegyzi, de első felét Lőkös, másodikat Kárpáti írta, ebben az is szerepel, hogy a közlemény a Stádium Kiadó íróinak kérésére született. A közleményt egészében közöljük:

„Férjemmel 48 évet éltünk boldog szerelemben, házasságban.
Azon kevesek, akik valóban ismernek bennünket és a férjem művészetét (az élete legvégén járó író mindent megírt a verseiben, regényeiben), azok pontosan tudják, hogy a vádak hamisak! Visszautasítjuk minden állítását! Az aljasság olyan fokú, előre kiszámított, hogy a férjem politikai börtönökkel terhelt, hosszú életében eddig átélt minden kegyetlen gonoszság és borzalom eltörpült emellett.

Azon sokak, akik semmit nem tudnak vagy „valamit” eltorzítva tudni „tudni vélnek” rólunk, bármit elhihetnek a rágalmakból, akármit mondunk. „Sorrendbe állított, leleplező” interjúkat olvasva, olyan tömegpszichózisban élünk, amely a jogállamiság maradékait is fölemészti.
Mindezekre azt mondjuk: NEM! ELÉG VOLT!

Lőkös Margit és Kárpáti Kamill

Külön szót kell ejtenünk a Stádium Kiadót ért vádakról. Az itt folyó munka szakmai hitelének a megkérdőjelezése nemcsak feleségemet és engem, hanem valamennyi nálunk publikáló írónk, költőnk munkásságának minőségét érinti. A Stádium Kiadónál a megjelenés mindig szerzőink tehetségén, kemény, kitartó munkáján, s az asztalra letett kéziratok minőségén múlott. Megjelenésüket semmilyen más tényező soha nem befolyásolta. Így Follinus Anna köteteinek megjelentetését is költői tehetsége tette lehetővé.

A fentieket szerzőink kérésére tesszük közzé.”

 

A magyar törvényi szabályozás szerint szexuális tartalmú cselekménybe a beleegyezés (consent) korhatára 12 év, ha a partner is 18 év alatti, és 14 év, ha a partner nagykorú. A pedofil bűntett az, ha egy felnőtt személy szexuális cselekményt végez(tet) egy gyerekkorú személlyel. A büntetőjog nem használja a pedofília kifejezést, az ilyen esetek a szexuális kényszerítés, szexuális erőszak, visszaélés, gyermekprostitúció kihasználása, gyermekpornográfia és szeméremsértés bűntettek alá sorolandóak.