Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orvosok Határok Nélkül: legalább 6700 rohingyát gyilkoltak meg Mianmarban

Ez a cikk több mint 6 éves.

Csütörtökön tette közzé jelentését a Mianmar északi részén, a rohingya kisebbség ellen elkövetett atrocitásokról szóló jelentését az Orvosok Határok Nélkül. A nemzetközi segélyszervezet becslése szerint augusztusban és szeptemberben hozzávetőleg 6700 civil esett áldozatul a mianmari hadsereg és milíciák által elkövetett vérengzésnek. Az áldozatok között legalább 730 gyerek is van.

Ételosztás egy bangladesi menekülttáborban (Fotó: Mahmud Rahman / Flickr)

Dr. Sidney Wong, a szervezet orvosi igazgatója a Guardiannek elmondta, ezek a számok jó eséllyel alacsonyabbak, mint amennyien ténylegesen meghaltak, hiszen még nem sikerült az összes Bangladesben található rohingya menekülttábor megvizsgálniuk.

Az áldozatok 69 százalékát lelőtték, de rengeteg olyan esetről is vannak beszámolók, amikor agyonverték vagy bezárták a házaikba és felgyújtották az embereket. A legdurvább mészárlásra, a beszámolók szerint, Tula Toli faluban került sor: fegyveresek a közeli folyópartra terelték a helyieket és agyonlőtték őket. Csak ebben a faluban ezrek veszíthették életüket.

A nemzetközi közösség által etnikai tisztogatásként számon tartott atrocitások augusztusban kezdődtek, azóta kb. 640 ezer rohingya menekült el otthonából, hivatalos és nem hivatalos fegyveresek több száz falvat porig égettek. Tömeges nemi erőszakkal is vádolják őket.

Bár az erőszak mostanra alább hagyott, a bangladesi határt átlépő menekültek még mindig erőszakos cselekményekről számolnak be. Mianmar és Banglades megállapodtak a rohingya menekültek visszaküldéséről, ám a nemzetközi segélyszervezetek szerint ez túl korai, semmilyen biztonsági garanciát nem hozott létre a mianmari kormányzat az üldözött kisebbség védelmére. A kormányzat egyébként megingathatatlanul tagad: szerinte a tömeggyilkosságokról szóló szóbeli és videós beszámolók csupán fabrikációk.

Bár a nyugati államok nagyrészt elítélték az etnikai tisztogatást, a magyar külügy más álláspontra helyezkedett. Szijjártó Péter külügyminiszter nemrégiben látogatott Mianmarba, ahol felajánlotta Magyarország segítségét menekülthullám „megfékezésében”.