Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szijjártó Péter elérte a mélypontot

Ez a cikk több mint 6 éves.

Újabb migrációs hullámmal riogatott ma Szijjártó Péter – nem is akárhogy!

„Mianmar súlyos kihívásokkal néz szembe, és ha nem tud rajtuk úrrá lenni, akkor több százezres migrációs hullám indulhat el, amely nem fog megállni Bangladesben vagy a környező országokban, hanem nagyrészt Európába fog irányulni” – mondta a jelenleg éppen mianmari hivatalos látogatáson tartózkodó Szijjártó Péter külügyminiszter telefonon az MTI-nek.

A külügyminiszter azt is közölte, hogy Magyarország támogatja Mianmart a demokratikus intézményrendszer maradéktalan kiépítéséhez szükséges reformokban és az ország gazdaságának stabilizálásában, hogy megszűnjenek a migrációt kiváltó politikai és gazdasági okok.

Szijjártó Péter és Htin Kiav elnök kezet fog a külügyminisztériumok közötti együttműködésről és politikai konzultációról szóló megállapodás aláírása után, mellettük Aung Szan Szú Kji államtanácsos (miniszterelnök) látható, aki országa külügyminisztere is egyben (Kép forrása: MTI/Kkm)

Vagyis lényeg a lényeg: Magyarország ad mindenféle kölcsönöket és támogatásokat, hogy Mianmar „helyben oldja meg” a problémát.

De miről is beszélünk pontosan?

Korunk egyik legnagyobb népirtása folyik jelenleg Mianmarban, a többségében muszlim rohingyákat a helyi katonák és a szélsőséges civilek egyszerre üldözik kegyetlen eszközökkel (erről itt írtunk bővebben).

És mindebből mit tart fontosnak kiemelni a magyar külügyminiszter? Leginkább azt, hogy ez a menekülthullám (rohingyák százezrei menekülnek át a szomszédos Bangladesbe, ahol borzalmas körülmények között, táborokba zsúfolva, gyakran élelem nélkül sínylődnek) akár Európát is elérheti, ráadásul muszlimokról van szó, szóval mindenképpen jó lenne valahogy helyben megakadályozni, hogy ez a bekövetkezzen.

Szijjártó Péter pedig erre megoldásnak azt látja, hogy az amúgy a rohingyákat embertelen eszközökkel üldöző és gyilkoló Mianmarnak ad támogatást a probléma kezelésére.

A magyar külügyminiszter egyébként látogatása alkalmával találkozott a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kji államtanácsossal (ez lényegében a kormányfői pozíció), aki országa külügyminisztere is egyben – és akit rengetegen kritizáltak azért, hogy Nobel-békedíja ellenére is tétlenül nézi, hogy országában lényegében népirtás folyik.

Van ennél lejjebb? Amikor a magyar kormány külügyminisztere egy ilyen látogatást is arra használ fel, hogy menekültekkel riogasson, hogy egy teljes népcsoport hányattatásait arra használja fel, hogy hangsúlyozza, muszlimokról van szó, de elfelejti, hogy a mianmari katonaság módszeresen gyilkolja és üldözi őket, és mindeközben még támogatásáról is biztosítja azt a Mianmart, amely ezért a népirtásért felelős?

Aligha.

(MTI/Mérce)