Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nagyon fontos ítélet született: nem sértheti a romák emberi méltóságát a jobbikos önkormányzat

Ez a cikk több mint 6 éves.

Megsértette a helyi romák emberi méltóságát Tiszavasvári jobbikos önkormányzata, amikor lepaktált a Becsület Légiójával és támogatta, hogy telepbejárásokkal zaklassák az ott lakókat – döntött a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság. A döntés lényege az, hogy az önkormányzatok nem vehetnek igénybe szélsőségeseket a polgárok megfélemlítésére, megregulázására.

Precedens értékű ítélet született, ráadásul ebben az évben már a második.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) még 2016-ban fordult az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz, miután az önkormányzat együttműködési megállapodást kötött a Becsület Légiója egyesülettel, illetve az érpataki modellel elhíresült Orosz Mihály Zoltánnal és Zagyva György Gyulával.

Maga a megállapodás névleg a cigánytelepek lakóinak integrációjára irányult – csakhogy a megvalósítás pont nem ebbe az irányba mutatott. Tiszavasváriban tavaly a szegregátumokban élő romák integrációja helyett a megfélemlítő járőrözés, éjszakai ellenőrzések időszaka kezdődött meg.

Fülöp Erik, a település jobbikos polgármestere azzal indokolta a Becsület Légióját behívó együttműködési megállapodás szükségességét, hogy

„a még lefedetlen szociális, gyermekjóléti és ezzel kapcsolatos jelzőrendszeres ágazat fejlesztése indokolt, bevonva abba a segítő szándékú civileket, akik a térségi hatósági feladatok ellátását kiegészítve, azt támogatva lépnének fel a gyermekvédelem alapvető eszközeinek hatékony érvényesítése érdekében.”

Tehát a Becsület Légiója volt az a segítő szándékú civileket tömörítő egyesület, amelynek feladata a gyermekvédelmi jelzőrendszer segítése lett volna.

A képet a tiszavasvári polgármester, Dr. Fülöp Erik Facebook-oldalán található, ‘Cselekvési terv_I’ című videóból vágtuk ki.

Ehhez képest heteken át tartott a településen a megfélemlítő járőrözés, több videó is készült, a helyi lakosok pedig azzal szembesültek, hogy nem csak figyelemmel kísérik minden lépésüket, de sokszor megalázó kérdéseket tesznek fel nekik, munkájukat ellenőrzik, éjszakai nyugalmukat megzavarják. És a kamera mindeközben is forgott, még akkor is, ha ehhez nem járultak hozzá.

A TASZ tavaly a tiszavasvári önkormányzattal szemben indított eljárást, mert az önkormányzat hívta be a Becsület Légióját, mivel az önkormányzat tette lehetővé és támogatta kifejezetten, hogy szélsőségesek heteken át megsértsék a romák jogait a településen. Az egyesületi formában működő Becsület Légiójára nem vonatkozik az egyenlő bánásmódról szóló törvény, ezért az nem szerepelt az eljárásban.

A bíróság pedig most kimondta:

„a jogállam léte nem merülhet ki abban, hogy létrehoz és fenntart valamilyen jogrendet, hanem e jogrendbe be kell építeni bizonyos alapvető értékeket, alapelveket is, melynek betartására, betartatására törekedni kell és a jogállamiság támadására irányuló kísérleteket állami, önkormányzati szinten is el kell hárítani.”

Az EBH az önkormányzatot eltiltotta a jövőbeni hasonló jogsértéstől és 300.000 Ft bírság megfizetésére kötelezte.

Érdemes elolvasni az Egyenlő Bánásmód Hatóság határozatát és a bíróság döntését is, főként azért, mert nem csak a Tiszavasváriban 2016 tavaszán kialakult helyzetet írják körül pontosan, de azért is, mert nagyon fontos, az emberi méltóságot tiszteletben tartó és védő passzusokat is tartalmaznak.

„Ez egy nagyon fontos ítélet, kifejezetten alapjog-centrikus, az állampolgárok jogainak védelmét erősen hangsúlyozza. Precedens értékűnek is tekinthetjük az önkormányzatok szélsőséges szervezetekkel való együttműködésének megítélése kérdésében” – nyilatkozta a Mércének Jovánovics Eszter, a TASZ Egyenlőségprojektjének vezetője.

Hangsúlyozta azt is, hogy a mostani ítéletnek a későbbiekben lehet visszatartó ereje, hiszen a bíróság el is tiltotta a jövőbeni jogsértésektől az önkormányzatot. Egy esetleges újbóli, hasonló eset miatt induló új eljárásban már lehet hivatkozni a mostani döntésre, és ha maga a tiszavasvári önkormányzat követne el újabb hasonló jogsértést, azzal a bíróság eltiltásra vonatozó szankcióját is megsértené.

A hatóság és a bíróság döntése azért fontos és előremutató, mert gátat szabhat annak, hogy önkormányzatok a roma integráció címszava alatt, valóságos esélyteremtés helyett szélsőségesek közreműködésével megfélemlítsék, megregulázzák a mélyszegénységben élőket.

Jovánovics Eszter kiemelte azt is, idén februárban már született egy hasonlóan fontos döntés, méghozzá a Szebb jövőért Polgárőr Egyesület, a Véderő és a Betyársereg 2011-es, gyöngyöspatai járőrözésével kapcsolatban, amikor hetekig megfélemlítették a helyi roma közösséget agresszív fellépésükkel, a rendőrség pedig nem akadályozta ezt meg.

Ebben az ügyben is a TASZ perelt, és végül a Kúria mondta ki, hogy a rendőrség zaklatást követett el a helyi romákkal szemben, amivel megsértette az egyenlő bánásmódhoz fűződő jogukat, amikor a masírozó szélsőséges erőkkel szemben nem lépett fel hatékonyan. A Kúria ennek kapcsán eltiltotta a rendőrséget a további jogsértéstől.

A két ítélet azért is fontos, mert a hatóságok és az önkormányzatok felelősségét mondja ki a roma közösségek emberi méltóságának megsértésével kapcsolatban – azaz ha valamiért, akkor azért kiemelkedően fontosak ezek az ítéletek, mert gátat vethetnek a szegregátumokban élő emberek igazságtalan vegzálásának.

Vagyis talán egy lépéssel közelebb kerülünk egy jobb és élhetőbb, minden ember méltóságát védő Magyarországhoz.