Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orosz vezérezredest gyanúsítanak a lelőtt maláj gép ügyében

Ez a cikk több mint 6 éves.

A Bellingcat csoport és az Insider közös nyomozása kulcsfiguraként azonosította be Nyikolaj Fjodorovics Tkacsev orosz vezérezredest a 2014-ben Ukrajna fölött lelőtt MH17-es maláj gép ügyében.

Fotó: Jeroen Akkermans / Flickr

A Bellingcat csoport nem azonos a katasztrófa felderítésére létrehozott hollandok által vezetett hivatalos nyomozócsoporttal (Joint Investigation Team – JIT), azonban a JIT tavalyi tanúkat kereső nyílt felhívására indították el saját nyomozásukat a csupán kódnevükön ismert két kulcsfigura után.

A felhívásból csak azt lehetett megtudni a „Delfin” és „Orion” kódneveket használó két férfiról, hogy kulcsfontosságú személyek az utasszállító tragédiájában, és hogy keresztnevük és apai nevük Nyikolaj Fjodorovics és Andrej Ivanovics. Több telefonhívás hanganyaga is elérhető publikusan, melyek kettejük közt zajlottak.

A Bellingcat csoport most ennek a hanganyagnak az alapján azonosította be Tkacsevet a Delfin kódnevű férfiként. A hanganyagból  a beazonosítás open source nyomozás, oknyomozó újságírás és két független kriminalisztikai elemzés alapján történt.

Nyikolaj Tkacsev jelenleg Oroszország központi katonai körzetének főfelügyelője, eddig ő a legmagasabb beosztású orosz tisztviselő, akit összefüggésbe hoztak az MH17 ügyével. Ha sikerül bebizonyítani Tkacsev bűnösségét, azzal további megerősítést nyerne a feltételezés, hogy az Oroszország által támogatott orosz szeparatisták voltak felelősek a 298 halálos áldozatot követelő tragédiáért.

Ez 2015 óta egyébként is elég egyértelműnek tűnik, amikor a JIT felderítette, hogy egy orosz gyártású Buk rakétával lőtték le a gépet.

Oroszország a mai napig tagadja, hogy bármi köze lett volna az esethez, és most Tkacsev is kategorikusan tagadja, hogy az ő hangja lenne a felvételeken. Az ezredes állítja, hogy nem hagyta el Jekatyerinburgot 2012 óta, miután visszatért szíriai szolgálatából.