Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Még ha érdemben csökkenne is az orvoselvándorlás, akkor is nagy a baj

Ez a cikk több mint 6 éves.

Folyamatosan csökken az orvoselvándorlás – írta a Magyar Idők.

Nem állt meg az orvoselvándorlás – felelt rá nem sokkal később a Világgazdaság.

És mindeközben a Szent Imre Kórházban 13 szakorvost keresnek.

Ez másfél hónap (kór)körképe az orvoshiányról, miközben Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár azzal haknizza körbe a sajtót, hogy „a kormány növelte a foglalkoztatottak és csökkentette a szegénységnek kitettek számát.”

Érdemes azonban egy kicsit elemezni a helyzetet. Az persze csak értelmezés kérdése, hogy az orvoselvándorlás „folyamatosan csökken” vagy „nem állt meg” (félig üres-félig tele) helyzetértékelésének örülünk-e vagy sem. Az viszont tény, hogy az orvosok elvándorolnak:

2016 első fél évében 324 orvos, 78 fogorvos, 327 egészségügyi szakdolgozó és 19 gyógyszerész kért hatósági bizonyítványt külföldi munkavégzéshez. Egy évvel korábban, 2016 első felében a külföldre távozó orvosok száma 400 felett volt, a fogorvosok száma pedig valamivel száz feletti.

2010 óta közel 5500 orvos kérte ki a hatósági igazolványát.

Ha azt vesszük, hogy a KSH adatai szerint 2015-ben összesen 63.460 szakember szerepelt az orvosok országos nyilvántartásában, és közülük mindössze 35.834-en tevékenykedtek a hazai egészségügyi ellátórendszerben, akkor az az 5500 orvos, aki szép csendben elhagyta az országot, bizony, nagyon is hiányzik a rendszerből.

Főleg, ha azt is figyelembe vesszük, hogy milyen orvosokból van jelenleg hiány.

Ha alapul a Szent Imre Kórházat vesszük, mint a probléma egyik tipikus példáját: többek közt érsebészt, pszichiátert, nefrológust is keresnek. Mind hiányszakma az idei lista szerint Budapesten és országosan is. Vagyis minden bizonnyal nehéz lesz itt is, mint ahogy máshol is találni megfelelő szakembereket (az idei évnek egyébként úgy futottunk neki, hogy országszerte 10 olyan kórház volt, ahol minden szakorvosi szakképesítés hiányszakmának minősült…).

Annak pedig, hogy esetlegesen az elvándorlás üteme valamelyest lassul, még mindig nem örülhetünk önfeledten. Ugyanis az egyre erősödő magánegészségügyi szektor elszívó hatása is kezd érvényesülni: az orvosok átmennek a jobban fizető állásokba. Az már más kérdés, hogy a betegek megengedhetik-e ugyanezt maguknak…