Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hívei szabadították ki a lefogott Mikheil Szaakasvilit Kijevben

Ez a cikk több mint 6 éves.

„Tolvajnak” és „árulónak” nevezte Mikheil Szaakasvili volt odesszai kormányzó Petro Porosenko ukrán elnököt, miután az ukrán biztonsági szervek megpróbálták őt kijevi lakásán lefogni, de ő a ház tetejére menekült, és ugrással fenyegette meg az érte érkező szerveket- számolt be az orosz ellenzéki Meduza. Szaakasvilit később mégis elvitték de sokáig nem tarthatták fogva, mert hívei elég nagy tömege tódult lakhelye SZBU és rendőrség által lezárt utcája elé, hogy az ellenzéki vezér elengedését követeljék.

Élő közvetítés a mai kijevi eseményekről

A követelésből a tüntetők részéről végül tettlegesség lett, ugyanis kora délután egyszerűen rátámadtak a Szaakasvilit fogva tartó biztonságiakra, és kiszabadították őt a fogságukból. Az ezután beszédet tartó politikus pedig azonnal a már szimbolikussá vált kijevi Majdanra hívta híveit, mondván, újra kitelepülnek oda addig amíg az ukrán elnök le nem mond.

Az ukrán legfőbb ügyészség és a belbiztonsági szolgálat, az SZBU munkatársai kedd reggel azután csaptak le a manapság Ukrajnában politizáló volt grúz államfőre, Mikheil Szakasvilire, miután az ügyészség elfogatóparancsot adott ki ellene. A ukrán kormányzat és elnök azzal vádolja a Porosenkó ellen szeptember óta rendszeres tüntetéseket szervező Szaakasvilit, hogy ezen tüntetések finanszírozása nem átlátható és korrupciós pénzekből valósult meg. Az októberi, ukrán parlament elé szervezett tüntetésen viszont Szaakasvili ugyanezt mondta az elnökről, akit akkor a korrupció felszámolása előtt tornyosuló legnagyobb akadálynak nevezett.

Juri Lucsenko ukrán legfőbb ügyész szerint az egyre népszerűbb ellenzéki, Szakasvili híveivel „az ukrán törvényes rend megdöntésére” szervezkedik, méghozzá illegálisan, ezért is kívánták főleg lefogni őt. Lucsenko hozzátette információi szerint az odesszai kormányzó Szaakasvili félmillió dollárt kapott a volt oroszbarát elnök Viktor Janukovics köréhez tartozó Szergej Kurcsenko ukrán oligarchától. Kurcsenko 2014 telén az ukrán forradalom elől Oroszországba menekült, most is ott él.

Szaakasvilit eredetileg még az ugyancsak Janukovics-ellenes volt miniszterelnök, Arzenyij Jacenyuk idején nevezték ki Odessza kerület kormányzójává, ezzel egyidőben ukrán állampolgárságot kapott. Akkor azt ígérte, felszámolja a korrupciót a területen, és végre fejlesztésekre költi az állami bevételeket. Viszonya azonban megromlott Porosenko elnökkel, és 2016 végén le is mondott kormányzói tisztjéről, mivel – mint akkor mondta – az ukrán elnök miatt „lehetetlen a korrupció felszámolása Odesszában.”

Állampolgárként a grúz politikai veterán természetesen ezek után is Ukrajnában maradt és az „Új Erő Mozgalma” néven indított populista pártot, amely a korrupt Porosenko-kör elleni támadásokra, és az elnök leváltására szovetkezett. A reakció nem maradt el, hiszen ez év júliusában Porosenko elnöki dekrétumban fosztotta meg ukrán állampolgárságától is az akkor az USA-ban tartózkodó Szaakasvilit, aki erre visszatérvén sikertelenül próbált meg belépni Ukrajnába, és egy kisebb ideig Magyarországon, a Balatonnál időzött.  Végül szeptember 10-én a lengyel-ukrán határon beengedték az immár hivatalosan hontalanná vált ellenzéki vezért.

Az ukrán elnök sohasem indokolta meg, miért fosztotta meg a volt grúz elnököt ukrán állampolgárságától, de a kormányzó párt képviselői szerint Porosenkónak ezt nem is kellett megindokolnia.

Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin orosz elnök hivatalának vezetője sajtóérdeklődésre közölte, hogy Moszkva „nem kommentálja” a Szaakasvilivel történteket és az ellene elhangzott vádakat sem.

Ukrajnában a 2014-es, oroszbarát rezsim elzavarása óta folyamatosan politikai válsághelyzet uralkodik, az oroszok nem-hivatalos katonai erőkkel, és velük szimpatizáló „népi köztársasági” szabadcsapatokkal több kelet-ukrajnai várost és körzetét is megszállás alatt tartják, a Krím-félszigetet pedig elszakították az országtól. Eközben pedig az ukránok életszínvonala rohamosan csökken, és egyre több ember a nagyiparosból elnökké vált Petro Porosenkót és köreit teszik a helyzetért felelőssé.

(Radio Szvoboda/Meduza/MTI)