Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Óriási adócsökkentést kapnak az amerikai gazdagok

Ez a cikk több mint 6 éves.

Első nagy törvényhozási győzelmét könyvelheti el Donald Trump és milliárdosokból álló kormányzata, miután szombat hajnalban a Szenátus is elfogadta az elmúlt 30 év legátfogóbb adóreformját. Az átalakításoknak köszönhetően az amerikai felső osztályok 1400 milliárd dollárnyi adócsökkentést kapnak az elkövetkező egy évtized folyamán – ez az összeg az egy évre jutó magyar nemzeti össztermék majd’ 12-szerese.

A Republikánus Párt azzal érvel, hogy az adókedvezmények okozta állami bevételcsökkenés meg fog térülni, az adóreform gyakorlatilag kifizeti saját magát, hiszen az alacsonyabb adók pörgetik a gazdaságot.

(Fotó: Facebook / Donald J. Trump)

A valóság ezzel szemben korántsem ilyen rózsaszín. A Guardian szerint több független elemzőközpont is arra jutott, hogy még a gazdasági növekedés ellenére is egy évtized alatt 1000 és 1200 milliárd dollárnyi rés marad az amerikai államkasszában.

A republikánus szenátorok nagy sietséggel tolták át a törvénytervezetet, a közel 500 oldalas dokumentumot a Szenátus tagjai csak pár órával a vita előtt kapták meg, olyan részek is voltak benne, amelyeket kézzel írtak hozzá. Az indítvány vitáját is rövidre fogták, pedig ilyen óriási jelentőségű jogszabályoknál akár heteken át húzódó meghallgatások és viták is szoktak zajlani. Az adóreform végül 51-49 arányban ment át az amerikai felsőházon.

Az alsóházi republikánus többség még novemberben fogadta el a maga hasonló verzióját, most ezt a kettőt kell összefésülni, az így kapott dokumentum pedig mehet a Fehér Házba elnöki aláírásra. Trump azt írta Twitterén, még karácsony előtt alá szeretné írni a törvényt. Trump számára ez lehet elnöksége első nagy törvényhozási győzelme, miután többször is beletört a bicskája abba, hogy visszavonassa Barack Obama elnök egészségbiztosítási reformját.

Az új adórendszer az amerikai társadalom leggazdagabb rétegeinek fog kedvezni, rövid- és hosszútávon egyaránt. A Tax Policy Center számításai szerint a társadalom két alsó negyede semmilyen előnyre nem tesz szert az adócsökkentések nyomán, a legnagyobb nyereséget a legfelső 5 százalék, azon is belül egy törpe kisebbség, a legfelső 0,1 százalék fogja elkönyvelni.

Paul Krugman, Nobel-díjas amerikai közgazdász azt írja a New York Times-ban, a republikánusok maguk is tudják, hogy egy szörnyű és felelőtlen törvényt fogadtak el. Arra is felhívja a figyelmet, hogy az adóreform nem kimondottan Trumpról szól, bármely más republikánus elnök alatt így járt volna el a párt, bizonyítván, hogy a „politikai rothadás” mélyreható és igen kiterjedt a párton belül.