Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Baloldali női miniszterelnöke lett Izlandnak

Ez a cikk több mint 6 éves.

Izland miniszterelnöke a Zöld-Bal párt elnöke, Katrín Jakobsdóttir lett, miután pártja koalícióra lépett a Függetlenségi Párttal és a Progresszív Párttal. A nagykoalícióval így létrejöhetett Izland új kormánya. Jakobsdóttir már a második női miniszterelnöke Izlandnak.

Fotó: Wikimedia Commons

Jakobsdóttir pártja az október 28-ai időközi választásokon a második legtöbb szavazatot szerezte, a kormányalakításhoz így mindenképp szövetségre kellett lépniük egy másik párttal. Jakobsdóttir eredetileg azt mondta, hogy inkább csak baloldaliakkal szeretnének szövetkezni (bár elvben nyitott volt a tárgyalásra minden párttal), mégis koalícióra léptek az előző kormány egyik tagjával, a Függetlenségi Párttal.

Az előző miniszterelnök, Bjarni Benediktsson is a függetlenségiek közül került ki, aki családi botránya miatt (az apjáról kiderült, hogy hivatalosan támogatott egy pedofíliáért elítélt férfit) kénytelen volt időközi választásokat kiírni, miután a botrány hatására kisebbségi koalíciós partnere, a Fényes Jövő Párt otthagyta a kormányt.

A Zöld-Bal Párt két képviselője nem támogatta a Benediktssonnal kötött szövetséget, így a három koalícióra lépett pártnak 33 mandátuma lesz a 63 fős parlamentben.

A kormánypártok abban egyetértenek, hogy a jóléti szolgáltatásokat, az infrastruktúrát és a turizmust kell a leginkább támogatni, de a támogatás finanszírozásának kérdésében már megoszlanak a véleményeik. A baloldaliak a tehetősebbekre, az ingatlanpiacra és a halászatra kirótt magasabb adókkal szeretnék biztosítani a plusz állami kiadásokat, míg a konzervatívok inkább a bankszektorból szeretnének forrásokat kivonni.

(via Reuters/Mérce)