Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy szír férfi menekültügyi kérelme okoz politikai válságot Szlovéniában

Ez a cikk több mint 6 éves.

Szlovéniában belpolitikai válság van kibontakozóban egy szír férfi sorsa körül. Miután menedékkérelmét elutasították, két képviselő a Parlamentbe vitte a férfit, hogy megóvják a kitoloncolástól, és Miro Cerar miniszterelnök is kiállt a férfi maradása mellett. Cerart konzervatív ellenzéke ezért el kívánja mozdítani székéből.

Ahmad Shamieh 2015-ben érkezett Szlovéniába. Hamar megtanulta a nyelvet, humanitárius szervezeteknél önkénteskedett és kulturális projektekben vett részt, amiért a szlovén közvélemény szemében a sikeres integráció példájává vált. A bíróság azonban nyáron elutasította a 60 éves szír férfi menedékkérelmét, és a dublini egyezmény értelmében elrendelte kitoloncolását Horvátországba, ahol Shamieh először lépett az EU területére.

A bíróság döntését követően több képviselő is kinyilvánította, Shamiehnek meg kellene adni a lehetőséget, hogy maradhasson az országban. Ketten – a balközép kormánypárt (SD) és az Egyesült Baloldal nevű radikális ellenzéki frakció egy-egy képviselője – civilekkel együtt tiltakoztak Shamieh lakóhelyénél, majd az országgyűlés épületébe vitték a férfit, hogy megakadályozzák a hatóságokat a kitoloncolásban.

Miro Cerar miniszterelnök is azon az állásponton van, hogy a férfinak az integrálódásáért tett erőfeszítései miatt lehetőséget kellene adni arra, hogy ideiglenesen az országban maradhasson. Szerinte erre egy szlovén bevándorlási törvény alapján lehetőség lenne, a konzervatív ellenzéki SDS szerint azonban a miniszterelnök a független bíróság ügyeibe kíván beavatkozni, amire hivatkozva Janez Janša, a párt vezetője november 15-én a kormányfő elmozdítását kezdeményezte.

Cerarnak a törvények értelmében 30 napja van válaszolni az őt ért vádakra, és amennyiben a képviselők legalább egyharmadát nem győz meg, bíróság előtt kell bizonyítsa, hogy nem sértett törvényt. Szlovéniában eddig három alkalommal próbáltak meg ezen a módon eltávolítani kormányfőt, de eddig egyszer sem jártak sikerrel a kezdeményezők. Cerart nem csak jobboldali ellenzéke, de centrista koalíciós partnere is kritizálta a kiállás miatt.

Shamieht jelenleg idegösszeomlása után egy pszichiátriai osztályon ápolják. Amennyiben állapota javul, továbbra is a kitoloncolás vár rá, de Horvátországban kérvényezheti, hogy engedélyezzék az országba való visszatérését.

Szlovénia egyébként az EU által rá szabott 567 menekült jelentős részét, 335 embert átvállalt Olaszországtól és Görögországtól, szemben az elosztási mechanizmust bojkottáló Lengyelországgal, Szlovákiával és Magyarországgal.

2018 nyarának elején amúgy Szlovéniában választások lesznek. Egy októberi poll szerint ma a Cerar-kormányban részt vevő, menekült-barát balközép SD nyerné meg a választásokat, az összes választásra jogosult 16.4%-ka támogatja a pártot, őket szorosan követné a konzervatív ellenzék 15%-kal. Cerar liberálisait 11.9%-ra mérik, míg a centrista kormánypárt és a radikális baloldal 5-6%-ra számíthatna.

(Euobserver, Guardian)

Címoldali fotó: Mavric Pivk/DeloWy